Християнське ставлення до хворих є сіллю та світлом для світу
  • Нед, 09/02/2014 - 16:59

«Цими днями у Сочі, в Росії, відбуваються Зимові Олімпійські Ігри. Бажаю привітати організаторів та всіх спортсменів, бажаючи, щоб це було справжнє свято спорту та дружби», – цим вітанням, після проказування молитви «Ангел Господній» у неділю, 9 лютого 2014 р., Папа Франциск приєднався до спортивного свята, яке об’єднало учасників із 90 країн світу.

Звертаючись опівдні до прочан, які заповнили площу Святого Петра, Святіший Отець коментував Христові слова до учнів, записані в Євангелії від Матея: «Ви – сіль землі... Ви – світло для світу». «Це, – зауважив він, – нас вражає, якщо замислимося над тим, до кого Ісус промовляв ці слова. Ким, у дійсності, були ці учні? Це були рибалки, прості люди... Але Ісус дивиться на них Божими очима, і його ствердження можна зрозуміти лише, як наслідок Блаженств. Він немов каже: якщо будете убогими духом, лагідними, чистими серцем, милосердними... то будете сіллю землі та світлом світу!»

Щоб допомогти слухачам краще зрозуміти значення цих Христових слів, Папа пригадав про те, що єврейський закон приписував класти трохи солі до кожного жертвоприношення, що було символом завіту. А світло для Ізраїльського народу була символом месіанського об’явлення. «Отож, християни, новий Ізраїль, отримують місію щодо всіх людей: своєю вірою та милосердною любов’ю вони можуть спрямовувати, освячувати та вчиняти людство плідним. Всі ми, охрищені, є учнями-місіонерами, і ми покликані ставати для світу живим Євангелієм», – наголосив Наступник святого Петра, пояснивши, що святим життя ми можемо «приправити» різні середовища, вберігаючи їх, немов сіль, від зіпсуття, а свідченням справжньої любові «внесемо Христове світло».

Далі Святіший Отець пригадав про те, що 11 лютого, в день літургійного спомину Люрдської Богородиці, відзначатиметься Всесвітній день хворого, що є «слушною нагодою» для того, щоб «молитися за хворих та з ними». Папа заохотив вірних наслідувати «Ісусове ставлення до хворих»: «Господь опікується всіма, поділяє з ними страждання та відкриває серце на надію». Слова заохочення та похвали Папа скерував до працівників сфери охорони здоров’я, які «щодня у хворих бачать не лише тіла позначені неміччю, але осіб, яким слід надати увагу адекватні відповіді». «Гідність людини, – наголосив він, – ніколи не зводиться до її вмінь та здібностей, і не зменшується тоді, коли ця людина є слабкою, інвалідом, потребує допомоги».

Наступник Святого Петра окремим словом згадав про родини, які щоденно дбають про хворих, запевнюючи їх у свої молитвах та закликаючи не боятися слабкості: «З любов’ю допомагайте одні-одним та відчуєте втішаючу Божу присутність», – сказав він, додавши, що «християнське ставлення до хворих є сіллю землі та світлом для світу».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va