Християнські традиції наші бійці свято шанують і на передовій
  • Чтв, 05/05/2016 - 22:14

– У той час, коли переважна більшість українців святкують Великодні свята у родинному колі, нам хотілося привезти хлопцям частинку дому і відчуття того, що їхня жертва не є даремна. Також це дуже велика повага до наших воїнів. Я добре знаю солдатську душу, тому що також колись служив строкову службу в армії. Тож і відчуваю потребу бути поряд із ними у це велике християнське свято, – розповів Владика Богдан Манишин, Єпископ-помічник Стрийської єпархії Української Греко-Католицької Церкви, який цими днями разом з військовим капеланом о. Іваном Барабашем відвідали наших бійців на передових позиціях в зоні АТО.

До речі, це далеко не перша їхня поїздка на гарячий Донбас. Цього разу, представники духовенства відвідали розташування підрозділів в районі Авдіївки, Пісків, Водяного, Шахту Бутовку, «Зеніт» тощо. Там священики спілкувалися з воїнами, провадили Богослужіння, сповідали та уділяли Святу Євхаристію. А на Великдень – освячували паски та різні традиційні страви, передані нашим захисникам волонтерами та військовим командуванням.

Священики розповідають, що настрій у наших захисників України був святковий. Загартовані війною чоловіки були розчулені, коли почули на своїх позиціях спів «Христо Воскрес!». Вони пригадали свої сім’ї та домівки, однак знають що потрібно тут незламно стояти.

– Минулого разу, коли ми були в зоні АТО, освячували каплички на Луганщині, – долучається до розмови військовий капелан отець Іван Барабаш. –Як казав Єпископ, цим ми приносимо на Донбас «Український мир», натомість «російський мир» приносить лише руйнування, горе та біль.

Священнослужителі відзначають і армійське командування, яке всіляко сприяло їхній роботі в «гарячих точках» Донеччини. Зокрема командири забезпечили їх транспортом, охороною тощо. Адже добре розуміють, що значить для бійця присутність священика, коли вони майже щодня заглядають в обличчя смерті.

Валентин ШЕВЧЕНКО