«Християнської Німеччини більше не існує!»
  • Втр, 23/04/2013 - 14:11

 «Християнської Німеччини більше не існує». Такий висновок історика з Мюнстерського університету Томаса Гроссбельтінга, який він зробив у рамках дослідження релігійної ситуації в сучасній Німеччині.

Книга «Загублені небеса: віра в Німеччині з 1945 р.» опублікована Геттингенським видавництвом «Vandenhoeck & Ruprecht». Дослідження простежує зміни в релігійному житті НДР, ФРН і об'єднаної Німеччини: від рехристиянізації 1945 р., конфліктів, у т. ч. пов'язаних з сексуальними зловживаннями, церковної кризи 1960-х рр.., плюралізації 1970-х рр.., до посилення впливу ісламу та юдаїзму.

Гроссбельтінг стверджує: «Християнської Німеччини більше не існує, росте число релігійно-політичних конфліктів ... Політики і Церкви не відважуються проводити активну релігійну політику. Іслам б'ється об "скляну стелю"».

Сьогодні тільки кожен 3-й німець належить до якої-небудь з християнських громад, в той час як в 1950-і рр.. 95% вважали себе християнами. Як стверджує Гроссбельтінг, церкви погано справляються з мультирелігійністю. «Католицька Церква продовжує дотримуватися традиційного принципу закритості», - вважає історик.

Німці не з тих людей, які могли б задовільнити свої релігійні потреби в «релігійному супермаркеті», як у США. Численні громадяни Німеччини, які відмовилися від членства в християнських церквах, утворюють величезну групу «нерелігійних». Це є одним із викликів християнським громадам.

Дослідження являє собою результат роботи над першою частиною проекту «Релігія і політика» під назвою «Трансцендентні осмислення і релігійні громади в пост-сучасній Європі». Друга його фаза присвячена темі «Нові соціальні рухи та релігійні соціальні форми в пост-сучасній епосі, у порівнянні з ситуацією в Північній Америці».

За матеріалами www.sedmitza.ru