Христос – надія для Європи
  • Втр, 16/07/2013 - 00:52

Великий мирний проект, яким є Європа, не може бути вдалим, якщо керуватиметься виключно прагматизмом. Це підкреслив кардинал Крістоф Шенборн, обговорюючи десятиріччя апостольської адгортації Івана Павла ІІ „Ecclesia in Europa”  (про Церкву в Європі).

Основні роздуми глави єпископату Австрії стосувались болючих проблем європейського суспільства. Європі потрібна рефлексія на тему основних вартостей, істотний вклад в які внесло християнство. Тривале значення в аналізі ситуації Церкви в Європі має та частина папського документу, яка говорить про демографічну ситуацію нашого континенту. Зменшення кількості народжень і надалі є «ознакою нездорового відношення до власного майбутнього», виразом «браку надії» і «знаком культури смерті», видимим у сучасному суспільстві.

У ситуації, в якій знаходиться сучасна Європа, потрібні «достовірні посланці віри, в житті яких відбивається краса Євангелія». Тому необхідно підтримувати перехід від віри, угрунтованої суспільними звичаями, до віри особистої, зрілої, сильної і опертої на роздумах. Християни покликані «культивувати віру, яка дозволить їм вести критичний діалог із сучасною культурою». 

За матеріалами: http://info.wiara.pl