Христова дружба та любов не є ілюзією. Папа Франциск до литовської молоді
  • Пон, 01/07/2013 - 23:07

Не бійтеся жити вірою, почувайтеся частиною Церкви. З таким закликом Папа Франциск звернувся до учасників шостого Дня молоді, який місцева Церква організувала в контексті Року віри. Зустріч проходила в місті Каунасі від 28 до 30 червня 2013 р., а її темою обрано слова Ісуса з Євангелії від Івана: «Називаю вас друзями». У посланні, надісланому з цієї нагоди, Святіший Отець підкреслив, що Христова любов і дружба «не є ілюзією» і що вони доступні для всіх.

«Ісус, – читаємо в листі, – прагне бути вашим другом, братом, вчителем істини й життя, Який показує шлях, яким слід пройти, щоб осягнути щастя, здійснення себе самих згідно з Божим планом щодо кожного». Ця дружба, яка несе Божу любов і милосердя, є безкорисливою, бо Ісус «не вимагає нічого навзамін, просить лише прийняти її», оскільки бажає «любити вас такими, якими ви є». Ця зустріч з Божою любов’ю відбувається, насамперед, у Святих Тайнах, особливо – Пресвятій Євхаристії та Покаянні.

Іншим шляхом зростання в дружбі з Христом є слухання Його слова. «Господь промовляє до нас в глибині нашого сумління, через Святе Письмо, в молитві», – пише Святіший Отець, закликаючи: «Навчіться перебувати в тиші перед Ним, читати Біблію, особливо, Євангелії, та роздумувати над нею, розмовляти з Ним кожного дня, щоб відчувати Його присутність дружби й любові». У цьому контексті Папа Франциск підкреслив «красу простої контемплятивної молитви», доступної для всіх, якою є проказування Вервиці, через яку «ми звертаємося з проханням до Пречистої Діви Марії, щоб Вона вела нас до дедалі міцнішої єдності з Її Сином Ісусом, щоб ми дедалі більше до Нього уподібнювалися, мали ті самі почуття, що й Він, діяли як Він».

«Дорога молоде, – читаємо у посланні Папи, – Христова любов та Його дружба не є ілюзією, бо Ісус на хресті показує, наскільки вони є конкретними, і вони не є зарезервованими для небагатьох». Але зустріти їх та досвідчити у повноті можна лише тоді, коли «щиро шукати», «з довір’ям відкриваючись» Христові та «дбайливо розвиваючи духовне життя». «Почувайтеся живою частиною Церкви, задіяною у євангелізації, в єдності з братами й сестрами у вірі та в сопричасті з пастирями. Не бійтеся жити вірою! Відважно та з простотою будьте свідками Христа у середовищах свого щоденного життя. А тим, кого зустрічатимете, своїм ровесникам, вмійте показати, насамперед, Обличчя милосердя та любові Бога, Який завжди прощає, підбадьорює, дарує надію. Завжди будьте уважними до інших, особливо, до найбідніших і найслабших», – закликав Папа Франциск литовську молодь, зібрану на шостий День молоді, організований місцевою Церквою.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va