ХСП на сторожі майбутнього дітей, що страждають унаслідок збройного конфлікту в Україні
  • Птн, 24/11/2017 - 12:54

Важко підібрати більш несумісні поняття, ніж діти і війна. Для багатьох маленьких українців  згадати дитинство означатиме згадати війну.

Лише за перші 15 місяців з моменту анексії Криму та початку конфлікту на Донбасі постраждало 1,7 млн. дітей, це – 34% від усієї кількості постраждалих людей за цей час (за даними Управління ООН з координації гуманітарних питань) .

 Найгостріше наслідки війни на собі відчули і відчувають діти, які проживають у Донецькій та Луганській областях на окупованих територіях, а також у «сірій зоні».

В «сірій зоні» під Маріуполем діє місіонерська команда Християнської Служби Порятунку, яка опікується дев’ятьма  селами на прифронтових територіях.

При цьому багато уваги ХСП приділяє дітям.

Наприклад, у  селищі Піонерському, що  під Маріуполем, продовжує свою місію дитячий табір «Ковчег», що діє на території закинутої від початку війни бази для відпочинку дітей.

На початку вересня відбулася традиційна дитяча  субота. Табір Ковчег налічує вже близько 60 дітей. Щоправда не всі відвідують заняття щосуботи, тому що хтось має різні справи по господарству, хтось допомагає батькам, а дехто з дітей навіть мав можливість виїхати на відпочинок. Тут часто відбуваються пікніки, спортивні марафони. Діти беруть участь у змаганнях, конкурсах, танцях, грають сценки тощо.

Ось що про це говорить служитель ХСП-Маріуполь Оксана Завадська:  «З квітня 2017 року ми займаємося з дітьми у їдальні колишнього табору “МРІЯ”, який уже 3 роки не функціонує. Опікуємося  6-ма дітьми, які влітку регулярно відвідували  наші заняття. Але вже осінь, холодно, розпочинаються дощі. Також в цих краях дуже швидко темніє, а у цій їдальні немає світла і води. Влітку ми воду привозили самі. Хочеться і надалі проводити заняття з дітьми, реалізовувати з ними різні програми. Для цього потрібні кошти, щоби належним чином обладнати приміщення. Запрошуємо  благодійників доєднатися до доброї справи».

На війні в людині прокидається тварина і там немає завтрашнього дня. Місіонери ХСП  передають  дітям ідею про те, що будь-яка війна закінчується.

У прифронтовій Талаківці служителі ХСП  також продовжують працювати із місцевими дітьми. Нещодавно освоїли новий вид занять – почали ліпити з гіпсу і розфарбовувати різноманітні фігури. Таким чином діти вчаться творити завдяки своїй багатій уяві та умілим руками, щоби колись з плином часу творити нове майбутнє для своєї багатостраждальної землі. Адже все колись починається з малої мрії, яку хтось допоміг осягнути. І в свою чергу великі біди у житті цілих народів народжувалися в свій час у зранених серцях обділених увагою та любов’ю дітей. На цьому шляху не буває дрібниць…

День  Знань  – це завжди урочисте свято, всі діти після канікул готові здобувати нові знання. 1 вересня служителі ХСП  були запрошенні на це урочисте свято, щоб разом з дітьми та вчителями увійти в новий навчальний рік.          Привітала учнів зі святом директор  Талаківської школи №58 Семененко Зоя Михайлівна. Добродії,  які допомагають учням цієї школи, були нагородженні подяками , а також почули багато теплих слів. В свою чергу, лужителі ХСП, голова селишньої ради с. Талаківка Салгалов Вячеслав Сергійович та інші добродії привітали учнів та вчителі з початком нового навчального року.

Війна безжально  зім’яла як чернетку, роками  вибудований світ кожної людини на сході України.. І далі продовжує переписувати долі й перекреслювати життя. Змінює пріоритети й цінності у дорослих. І звичайно ж, впливає на наших дітей.

І  раптом свято миру під час війни на прифронтових територіях.У суботу 16.09.2017 Служителі ХСП спільно з представниками  групи цивільно-військового співробітництва оперативно-тактичного угрупування “Маріуполь” ( ОТУ Маріуполь СІМІС) провели акцію «Діти за Мир».

Для декорації залу на свято було втілено саме цю ідею: «життя, яке продовжується незважаючи ні на що», тому що найважливіший мир ми маємо в своїх серцях, а також маємо в серці любов, яка походить від Бога, і тому є непереможною.

Згідно задуму, діти  могли  уявити себе в помаранчевому океані, який символізує війну, але  життя продовжується, тому що нам допомагає любов. Жовті і блакитні кульки символізують водень та кисень, якими ми дихаємо на рідній землі. Такою інтерактивною грою місцевим дітям  намагалися  донести саме те, що незважаючи на війну, життя продовжується. Що люди повинні  за допомогою любові один до одного будувати свою щоденність і мир у своїх  домівках.

Зовнішній мир дуже нетривкий, особливо коли навколо лунають постріли. Служителі ХСП та представники СІМІС донести до дітей важливість плекання любові та миру всередині себе.

А також  намагалися дати дітям  відчуття бути потрібними та заохотити їх подивитися один на одного та подякувати один одному, що він/вона є.

В доросло-дитячому помаранчевому океані може бути важко, і коли людина поринає в глибину, то їй може не вистачати кисню, тому важливо дихати повітрям своєї землі – жовто-блакитними кульками життя.

Також під час свята Миру спільно робили декупаж гільз. Тобто таким чином запропонували дітям перемогти зло та розфарбувати гільзи, щоб вони теж засяяли кольорами життя. Щоб пізніше вони могли розфарбувати чорно-білу буденність війни своїми кольоровими посмішками та дитячою радістю.

У дитячому таборі прифронтового села Піонерське, у позаурочний час та на канікулах, беруть участь у творчих заняттях ХСП, граються та відпочивають станом на листопад 2017 року вже понад  80-ть дітей.