Хто хоче йти до Бога, мусить позбутися ідола світскості
  • Чтв, 06/06/2013 - 20:25

Кожен з нас має піддається меншим чи більшим ідолопоклонствам, однак, дорога, що веде до Бога, проходить через виключну любов до Нього, як нас цього навчав Ісус. Про це Папа Франциск говорив, проповідуючи під час ранкової Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти» у четвер, 6 червня 2013 р., коментуючи євангельський уривок, який розповідає про те, як один книжник «випробовував» Ісуса, запитуючи про найбільшу заповідь.

 

Коли згаданий книжник погодився зі словами Ісуса, Який відповів на запитання, цитуючи Святе Письмо, Спаситель сказав йому, що він «недалеко від Божого царства». Святіший Отець пояснив, що цими словами Ісус немовби сказав: «Ти добре знаєш теорію», але ще «не вистачає подолати певну відстань», тобто, здійснення заповіді. «Не вистачить сказати: “Ну, я вірю в Бога, так, Бог є єдиним Богом”. Це добре, але як ти це проживаєш на своїй життєвій дорозі? Бо ми можемо казати: “Господь є єдиним Богом, немає іншого крім Нього”, але жити так, ніби Він не є єдиним Богом», – наголосив Папа, перестерігаючи перед небезпекою ідолопоклонства, яку нам приносить дух світу.

 

За словами проповідника, ідолопоклонство є підступним, і всі ми «маємо своїх прихованих ідолів», але шлях до Божого царства вимагає «відкривати» їх та «знищувати». Вони бувають прихованими «в нашій особистості, в нашому способі життя» та спричиняються до того, «що ми не є вірними в любові».

 

«Можемо сьогодні просити в Ісуса: “Господи, Ти дуже добрий, навчи мене тієї дороги, аби щодня бути якомога ближче до Божого царства, тієї дороги вигнання всіх ідолів”, – підсумував Папа Франциск, додаючи, що це непросто, але мусимо розпочати цей труд, проганяючи ідола світськості, який провадить нас до того, щоб ставати «ворогами Бога».

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va