Хто стає священиком в США? Цьогорічний портрет кандидата до священства
  • Срд, 31/05/2017 - 14:49

У Сполучених Штатах Америки провели щорічне дослідження якими є кандидати до священства та нововисвячені священики в країні.

«Вони, у більшому відсотку, ніж звичайні католики, навчались в католицьких школах. Третина з них мають родича, котрий є священиком або монахом. Вони походять з досить активних католицьких сімей», - розповідає др. Мері Л. Гаутьє, співавтор опитування «Випуск 2017: дослідження кандидатів до священства».

«Вони мають набагато більше можливостей перебувати поруч зі священиками і розуміти якими вони є», - додає вона.

Щорічне опитування кандидатів до священства проводить Центр прикладних досліджень апостоляту Університету Джорджтаун.

Цього року було опитано 444 респондентів, 343 з яких вступають до єпархіального священичого служіння у 140 єпархіях. 101 з опитаних вступає в монаше священиче служіння. Опитування, яке проводиться щороку для Секретаріату клиру, богопосвяченого життя та покликань, було проведено в березні 2017 року.

Середній вік чоловіків, що приймають священство становить 34 роки. 16 років – середній вік, коли кандидати почали роздумувати над тим, чи вступати їм до семінарії.

82% опитаних зазначили, що їх «заохотив роздумати над обранням священичого служіння хтось в їхньому житті», найчастіше парафіяльний священик, а також друзі, члени родини, батьки, вчителі чи парафіяни.

Як зазначив кардинал Джозеф Тобін, ці цифри повинні спонукати вірних усвідомити свою роль в заохоченні покликань: «Ця статистика повинна мотивувати усіх вірних бути чутливими до дії Святого Духа, котрий може використати їх, щоб розширити запрошення до священичого служіння».

Майже половина (48%) опитаних, включаючи 60%, що обрали монаше життя, зазначили, що їх відраджували від вступу до семінарії.

Близько 40-50% респондентів навчались в католицькій школі на певному етапі їх життя: від дитсадка до вищого навчального закладу. 59% отримали релігійну освіту на парафії (в середньому впродовж семи років).

¾ опитаних були міністрантами (членами вівтарної дружини) на парафії, а 52% були лекторами (зачитували уривки Св. Письма) на Літургії. Майже 4 з 5 регулярно молились на адорації Найсвятіших Тайн, і майже 7 з 10 молились на вервиці.

Велика частина опитаних були учасниками молитовних груп, і майже половина регулярно відвідували молитовні групи чи біблійні гуртки. Майже половина були учасниками молодіжних парафіяльних груп.

Стосовно сімейного життя, опитані в середньому походять з сімей, де було 3-4 дітей, і дуже рідко були однією дитиною в сім’ї, інформує CNA