Хто такі філістимляни?
  • Втр, 23/05/2017 - 11:52

Філістимлянами називають народ, який в давнину займав вузьку прибережну смугу на заході сучасного Ізраїлю (від Яффи до Гази). Саме цей народ дав ім'я Палестині.

Назва «філістимляни» походить від давньоєврейського слова «пліштім» - ті, хто вторгається. У XIII столітті, коли ізраїльські племена обрушилися на Ханаан зі сходу, на єгипетському узбережжі Середземного моря з'явилися інші прибульці - «народи моря».

 У 1219 році до Р.Х. війська союзу «народів моря» зазнали поразки від фараона Мернептаха, а в 1173 році - від Рамзеса III. Філістимляни названі в числі «народів моря».

 Хто такі філістимляни, звідки вони прийшли? Фахівці з давньої історії схиляються до версії, що філістимляни до переселення на Близький Схід були жителями острова Крит; про крітське походження філістимлян свідчить як Тора, так і давньоєгипетські джерела. Спорідненість крито-мікенської культури і культури філистейської доводиться схожістю керамічних виробів. Печатки, виявлені на території стародавнього Ашдоду, мають написи, зроблені лінійним письмом, схожим на крито-мікенське письмо бронзового віку.

Після невдалої спроби в складі «народів моря» захопити дельту Нілу філістимляни відступили по узбережжю на північний схід і осіли в Ханаані, захопивши міста Ашдод, Ашкелон, Газу і Гат. Ці міста, а також побудований філістимлянами Екрон, склали П’ятімістя (Пентаполіс) - коаліцію філістейських міст-держав. Містами управляли серени - незалежні князі, які об'єднувалися для військових дій. Головним містом П’ятімістя на ранньому етапі була Газа, потім таким став Ашдод.

Філістимляни поклонялися Даґонові (храм в Газі), Баал-Зебубу (Вельзевула) і Аштарті.

Філістимляни перебували на високій стадії технологічного розвитку, вміли обробляти залізо і робити з нього міцну зброю. Торгівля залізом стала основою економіки П’ятімістя, а металеві обладунки воїнів, залізні мечі та використання бойових колісниць - запорукою переваги філістимлян на полі бою.

У Ханаані філістимляни  зіткнулися з ізраїльтянами. Боротьба з філістимлянами стала однією з причин об'єднання ізраїльських племен в Ізраїльське царство. Філістимляни не раз вторгалися в населені ізраїльтянами землі. Великий цар Давид зайняв трон не без допомоги філістимлян. При юдейському царі Йорамі філістимляни захопили Єрусалим. Залишаючись морським народом, вони так і не колонізували віддалені від моря райони Ханаану.

Переживши вторгнення ассирійців в VIII столітті до Р.Х., міста філістейського П’ятімістя втратили політичну незалежність після завоювання вавилонським царем Навуходоносором II в 605 році до Р. Х. Населення було вигнано з міст разом з правителями, а міста заселені іншими народами. Коли в IV столітті до Р. Х. територія Пентаполіс входить до складу імперії Олександра Македонського, філістимляни еллінізуються і назавжди зникають як самостійний народ.