Хто такі миряни?
  • Нед, 26/06/2016 - 11:04

Щороку 26 червня Українська Греко-Католицька Церква відзначає День Мирянина. Як казав владика Венедикт Алексійчук, єпископ-помічник Львівської архиєпархії УГКЦ, миряни становлять 99% Церкви і поряд зі священиками, монахами та іншими богопосвяченими особами є потужною силою, здатною змінювати світ.

 

На тому, що миряни становлять переважну більшість нашого церковного тіла, також наголошує Глава УГКЦ, Блаженніший Святослав Шевчук, який у відеозверненні привітав усіх з Днем Мирянина.

Як можна охарактеризувати мирян?

1. Миряни – це ті вірні Богові християни, які живуть у «світі»

2. Вони є батьками, матерями родин, працюють, мають різні покликання, але є вірні Богові на місцях свого служіння.

3. Мирянин – це особа, яка сповідує свою віру серед інших людей у світі: людей, можливо, інших церков, інших національностей, інших поглядів.

4. Мирянин особистим життям показує світові обличчя Христової Церкви.

Цікаво, що офіційно святкувати День Мирянина почал лише в 2016 році, у день пам’яті Володимира Прийми, першого українського мирянина, проголошеного Церквою блаженним за своє праведне життя і мученицьку смерть.

Саме в цей день з усіх куточків України до Страдча, на батьківщину цього блаженного з’їжджаються миряни на Всеукраїнську прощу та святкування Дня мирянина.

Довідка

volodymyr-pryjma foto iconaБлаженний Володимир Прийма народився 17 липня 1906 року в с. Страдч. Родина була взірцевою в селі: батько був дяком і секретарем при церкві, брати Володимира, Мирон і Максим, стали священиками.

Володимир Прийма закінчив дяківську бурсу при Митрополитові Адреєві Шептицькому. Був дяком і дириґентом у церкві с. Страдч. Одружився, став батьком чотирьох дітей. Брав активну участь у житті своєї парафії.

Свідки зазначають, що в четвер 26 червня 1941 року дяк Володимир Прийма і отець-доктор Микола Конрад пішли сповідати хвору жінку. По дорозі додому їх наздогнали НКВСівці. Страшно лаючись вони священика й дяка повели до лісу Бірок й там обох по-звірячому замордували. Тіло дяка Володимира Прийми було дуже покалічене, побите, він мав поламані ребра. Дяк Володимир Прийма засвідчив свою віру в Бога мученицькою смертю.

У 2001 році Папа Іван Павло ІІ під час свого візиту в Україну о. Миколу Конрада і дяка Володимира Прийму проголосив блаженними мучениками Христової Церкви.

Синод єпископів УГКЦ, який відбувався у Вінніпезі (Канада) у вересні 2012 року, проголосив блаженного Володимира Прийму покровителем мирян. 26 червня 2013 року його офіційно проголошено покровителем мирян-греко-католиків.