Хто такий катехит і чому він потрібен на кожній парафії: Доповідь Назара Дуди на Синоді УГКЦ
  • Срд, 05/09/2018 - 20:37

Кількість і якість теперішніх та майбутніх християнських спільнот залежить від того, наскільки Церква підготує християн до викликів сьогодення. Інакше кажучи, першочерговим завданням є євангелізація та катехизація – процес проголошення віри, виховання та супроводу в ній християн.

Таку позицію висловив Назар Дуда у своїй доповіді «Особа катехита та його формація» на Синоді Єпископів УГКЦ, який проходить у Львові-Брюховичах 2-12 вересня.

Тому, на думку доповідача, дуже важливим є мати в парафії добре підготовленого катехита.

Хто такий катехит? Назар Дуда пригадує, що це визначення дає нам Катехитичний правильник УГКЦ: «Катехит – це особа, покликана, належно підготовлена, сформована та послана Церквою для служіння Слова і виховання у вірі Божого народу».

Доповідач звертає увагу на чотири властивості, які стосуються доброго катехита.

Катехит – особа, покликана Богом. «Катехит отримує і розвиває своє покликання в церковній спільноті – парафії. Покликання катехита є радше потребою і вимогою самої спільноти. Парафія є відповідальною за формацію, підготовку й утримання катехита. Діяльність катехита в парафії є виявом турботи парафіяльної спільноти про духовно-моральний розвиток кожного її парафіянина, а також прагненням виконати свій обов’язок проповідувати Євангеліє всім людям», – зазначив Назар Дуда.

Катехит – особа сформована. «Катехитичне покликання народжується у парафії, – вважає доповідач, – там воно розвивається, там і реалізується Парафія є основним місцем формації катехита. Ця «парафіяльна формація» починається з хрещення дитини, продовжують її батьки у сім’ї, далі продовжують її катехити в катехитичній школі, а відтак в інших катехитичних групах, відповідно до віку і ситуації».

І саме на цьому рівні, зауважує він, виникає проблема, адже, на жаль, далеко не у всіх парафіях є сприятливе катехитичне середовище, а часто взагалі не провадиться катехизація.

Катехит – особа належно підготована. Говорячи про формування катехита, Назар Дуда зазначив, що підготовка катехита охоплює різні виміри, а зокрема: бути, знати, вміти, діяти.

За його словами, згідно з останньою статистикою робочої групи «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом» про стан душпастирського служіння в УГКЦ у 2017 р., при парафіях УГКЦ є понад 30 тисяч мирян, які катехизують. З них понад 24 тисячі 500 осіб не мають катехитичного вишколу. «Отже, катехитичну підготовку має менше ніж 20 відсотків осіб із числа тих, хто катехизує в наших парафіях. Це стрімке зниження кількості підготованих катехитів серед осіб, які катехизують, викликає занепокоєння», – додав він.

Доповідач звернув увагу на те, що оскільки наша Церква знаходиться по всьому світу і можливість формувати катехитів у стаціонарний спосіб часто є неможливим, є пропозиція подумати, зокрема, про можливість опрацювання дистанційної форми навчання.

Також потрібно задуматися і про осіб, які викладатимуть предмети катехитики, адже зараз у Церкві бракує і кваліфікованих спеціалістів з цієї ділянки.

Ще один елемент, який характеризує катехита, – це особа, послана Церквою для служіння Слова і виховання у вірі Божого народу. «Слід пам’ятати, – сказав Назар Дуда, – що, беручи на себе цю місію-покликання, катехит говорить чи навчає не від себе самого, а від імені Церкви. Катехит повинен перебувати в єдності з нею, і для цього має виробити в собі вміння слухати і приймати те, що Церква навчає і йому доручає через єпископа та священика».

Підсумовуючи свою доповідь, Назар Дуда запропонував членам Синоду кілька опцій для покращення катехитичного служіння в УГКЦ.