ХТО ТАКИЙ о. ЄРЕМІЯ ЛОМНИЦЬКИЙ?
  • Птн, 03/11/2017 - 12:16

Протягом 27-28 жовтня у стінах Івано-Франківської духовної Семінарії ім. Святого Священномученика Йосафата проходила IV Міжсемінарійна науково-практична конференція на тему «Отець Єремія Ломницький та шлях до святості станіславівських новомучеників». Такі імена наших душпастирів, як о. Єремія Ломницький, Блаженномученики Григорій Хомишин, Симеон Лукач та Іван Слезюк, які своїм життям засвідчили вірність Христові і його Церкві, повинні жити в серцях і в пам’яті вірних нашої Архієпархії та надихати до гідного християнського життя. Якщо про блаженномучеників ми вже неодноразово читали, то особа о. Єремії не є назагал дуже відомою. Але вже довший час в нашій архієпархії ми молимося за його прославу, тобто про залічення його до лику святих, оскільки він був першим ректором нашої Духовної Семінарії, 110-ліття заснування якої відзначаємо в цьому році.

         Про нього висловилася свого часу Блаженна Йосафата Гордашевська, перша Сестра Служебниця, Співзасновниця Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії: «Знав Господь Бог потребу свого народу і вибрав одного чоловіка, котрий не боявся трудностей, не жалував праці і пожертвовання для слави Божої, котрий з великою надією на поміч Божу взявся до діла, і в своїх стараннях не спочив доти, доки не допровадив діла до кінця. Був се отець Єремія Ломницький – місіонер, василіянин».

         Згадана конференція проходила у стінах того самого духовного навчального закладу, першим ректором якого був саме отець Єремія, хоч і знаходиться на даний час не в тому самому місці. Тому сьогодні хочемо коротко пригадати головні віхи життя одного священика, монаха, який своїм життя служив Богові, Церкві і ближнім і зумів багато чого корисного залишити нам.

Що варто запам’ятати про цю непересічну особистість:

  1. Він народився 8 лютого 1860 року в селі Кавське на Львівщині, біля Дрогобича. Був найстаршим сином у священичій родині о. Михайла Ломницького та Марії з роду Гащиць. На хрещенні дістав ім’я Іван на честь св. Івана Золотоустого. В родині було шестеро дітей, серед яких 4 сини стали священиками. В роках 1870-1876 роках навчався у Львівській академічній та Дрогобицькій гімназіях. Відтак своє навчання продовжував у вчительській семінарії у Львові, після закінчення якої працював на посаді вчителя до 1882 року.
  2. Відвідавши василіанський монастир у Добромилі, відкрив у собі покликання до монашого життя і вирішив вступити на шлях особливого служіння Богові. У вересні 1882 року вступив до новіціату отців Василіян і прийняв чернече ім’я Єремія.
  3. У січні 1886 року прийняв таїнство Священства з рук єпископа Перемиського Івана Ступницького. У травні 1887 року у Добромильському монастирі склав вічні обіти. З 1889 по 1891 роки продовжував навчання у Краківській єзуїтській колегії, отримавши науковий ступінь з морального богослов’я. Після повернення з Кракова, виконував обов’язки вчителя української мови та історії для молодих монахів у Добромилі, в інші часи провадив школи у Лаврові та в Бучачі.
  4. Був відомим проповідником, маючи для цього особливий дар від Господа. Вже у 1889 році разом з іншими священиками провели першу народну місію в Галичині в місті Городку над Дністром. Він був доступним для простих вірних, глибокі речі передавав простими словами і за своє життя провів понад 50 місій.
  5. Був співредактором молитовника для молоді «Гостинець», який був виданий у кількості понад 190 тисяч примірників, а також отець дописував у часописах «Богословський вісник» і «Місіонар».
  6. В часі народних місій, у травні 1891 року, в с. Жужель Перемиської Єпархії до о. Єремії кілька дівчат звернулися до нього за порадою і допомогою, щоб вступити до монастиря. Саме це прохання дівчат стало висхідною точкою та натхненням для заснування першого в Галичині жіночого Згромадження – Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії, які мали місію виховання діточок у парафіях міст і сіл. Отець Єремія був їхнім проповідником і керівником, духовним отцем та опікуном, сестри Йому щиро довіряли і Він був для них великим авторитетом. Сестри утримували дитячі притулки та займалися вихованням дітей. Як натхненник ідеї заснування, він запропонував місцевому парохові о. Кирилові Селецькому, щоб той офіційно підтримав таке заснування. 28 серпня 1892 року згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії було засноване, а першою Сестрою Служебницею стала Йосафата Михайлина Гордашевська (нині Блаженна).
  7. З 1904 по 1908 рік за дорученням Митрополита Андрея Шептицького, о. Єремія здійснив декілька поїздок до Росії, ставлячи перед собою особливу мету – привернути увагу російського уряду до становища УГКЦ на Холмщині і Підляшшю та у Росії, а також від імені Митрополита побачити становище місцевих греко-католиків. Він відвідав Петербург, Москву, Смоленськ, Саратов та Симбірськ.
  8. З 1907 по 1915 рік був ректором Станіславівської греко-католицької духовної семінарії. Викладав пасторальне богослов’я, риторику, гомілетику, катехитику та методологію. Студенти його шанували і любили. Цей заклад був відкритий тодішнім єпископом, нині Блаженномучеником, Владикою Григорієм Хомишиним і містився на вулиці Липовій (нині вул. Шевченка,11), де сьогодні знаходиться Католицька Школа Св. Василія Великого. Як духовний батько семінарії, завжди цікавився справами та навчанням своїх вихованців, щотижня мав окрему конференцію, що стосувалася семінарійного життя і мети майбутнього священичого покликання. Отець Єремія був дуже освіченим священиком-монахом.
  9. 24 січня 1915 році у Станіславові отець Ректор був арештований російськими військами та 5 лютого вивезений на заслання в м. Симбірськ (нині Ульяновськ). Він мав можливість виїхати до Відня, але залишився, щоб «опікуватися сестрами та боронити їх перед солдатами», бо в той час російські війська наступили на наші землі, які належали тоді Австро-Угорщині.
  10. Помер на засланню 3 липня 1916 року на 56 році життя, 34 чернечого покликання та 30 священства, прийнявши перед смертю святі таїнства Покаяння, Євхаристії та Єлеопомазання. 5 квітня 2009 р. у катедральному соборі Воскресіння Христового у м. Івано-Франківську відкрито беатифікаційний процес Слуги Божого о. Єремії Ломницького, ЧСВВ.

         Тому, дорогі наші читачі, пізнаючи життя ще одного священика о. Єремії Ломницького, та його жертовне служіння для розвитку Церкви, держави та для спасіння душ, просимо Вас – молитися за прославу о. Єремії та за всіх священиків, монахів і монахинь, братів семінаристів – майбутніх священиків, щоб ми так само гідно і віддано жили і служили для Господа і для ближніх.

о. Йосафат Бойко, ВС

 

МОЛИТВА ЗА ПРОСЛАВУ СЛУГИ БОЖОГО О. ЄРЕМІЇ ЛОМНИЦЬКОГО

О мій Боже!
З глибини моєї душі віддаю поклін Твоїй безмежній Величі.
Дякую Тобі за ласки і дари, що ними Ти наділив Твого вірного Слугу отця Єремію Ломницького, Співзасновника Згромадження Сестер СлужебницьНепорочної Діви Марії, 
який віддав своє життя як свідчення віри задля єдності Святої Церкви.
Прошу Тебе, прослав його славою святих Твоїх та
уділи мені в Своєму Батьківському милосерді ласку,
про яку Тебе покірно молю через його заступництво. Амінь.
Отче наш, Богородице Діво...