Хто такий о. Марі-Ежен від Дитятка Ісуса, беатифікація якого відбудеться 19 листопада 2016?
  • Чтв, 17/11/2016 - 15:40

У французькому місті Авіньйоні у суботу 19 листопада відбудеться беатифікація о. Марі-Ежена від Дитятка Ісуса, яку в імені Папи Франциска очолить кардинал Анджело Амато, Префект Конгрегації у справах святих. Хто ж такий новий блаженний католицької Церкви?

О. Марі-Ежен від Дитятка Ісуса (світське ім’я і прізвище якого Анрі Ґрієлю) – це священик, що належав до Чину Кармелітів Босих, і який заснував світський Інститут Матері Божої Життя. Жив він у першій половині ХХ сторіччя.

Анрі народився в містечку Аверон у скромній сім’ї шахтарів. Уже з дитинства прагнув стати священиком. У 13 років, навчаючись у Малій семінарії, відкрив для себе духовність святої Терені від Дитятка Ісуса, яка на все життя позначила його життєвий шлях. У Великій семінарії, захопившись духовною спадщиною святого Івана від Хреста, зрозумів, що покликаний іти його слідами. Тому відразу після священничих свячень він вступає до Чину Кармелітів Босих, до якого у ХVІ сторіччі належав святий Іван від Хреста.

Молодий кармелітанський священик швидко стає відомим проповідником і в різних середовищах мирян бачить духовну спрагу й відчуває, що його покликання – «провадити душі до Бога». У 1929 році деякі побожні дівчата виявляють бажання посвятитись Богові та просять у нього духовного проводу. Крок за кроком о. Марі-Ежен від Дитятка Ісуса здійснює своє бажання створити спільноту, яка би поєднувала контемпляцію й дію, вказуючи їм шлях молитви й життя у Святому Дусі, щоб привести до Бога тих, які ще Його не пізнали.

Отримавши у своє розпорядження санктуарій Пресвятої Богородиці Життя, 1923 року він засновує світський Інститут Пресвятої Богородиці Життя.

1937 року о. Марі-Ежена від Дитятка Ісуса обирають Головним Дорадником Генеральної Курії оо. Кармеліта Босих у Риму  і він залишиться на цьому посту 17 років.

1955 року повертається до Франції, щоб ближче зайнятись створеним ним Інститутом, одночасно, аж до смерті у 1967 році, виконуючи обов’язки Провінційного настоятеля. Невтомно трудячись, він також знаходить час, щоб опублікувати два томи своїх духовних повчань «Хочу бачити Бога».

Інститут Пресвятої Богородиці Життя, який заснував о. Марі-Ежен від Дитятка Ісуса – це світський інститут папського права, що в наш час має три окремі гілки: дієцезальні священики, богопосвячені жінки та богопосвячені чоловіки. Інститут налічує коло 600 членів, що трудяться на всіх континентах світу, відповідаючи на невідкладні душпастирські потреби сучасності, а з ними співпрацюють сотні сімей.