«Хто тримає на руках Христа, ніколи не буде блукати в темряві», — Глава УГКЦ у свято Стрітення Господнього
  • Пон, 17/02/2020 - 13:01

У свято Стрітення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа Блаженніший Святослав очолив Архиєрейську Божественну Літургію в прокатедральному соборі Святої Софії в Римі. Після Богослужіння Предстоятель УГКЦ зустрівся з богопосвяченими особами генеральних домів чинів та згромаджень УГКЦ в Римі.

Пояснюючи поняття спасіння у Святому Писанні, Блаженніший Святослав у своїй проповіді згадав про десяту кару на Єгипет, коли «Бог послав ангела смерті, від якої змогли врятуватися лише первенці ізраїльського народу. Тоді вперше люди побачили спасіння: вони зрозуміли, що Бог не лише дав їм життя, але і рятує їх, дає їм свободу. З цього моменту почався новий етап в житті Ізраїлю. Отож побачити спасіння означало побачити врятованих від смерті дітей».

Ця старозавітна подія, як пояснив архиєрей, отримує нове значення з приходом на землю Ісуса Христа: «Сьогодні, на сороковий день після народження Ісуса, Марія і Йосиф приносять Його до храму, виконуючи два приписи. Один припис говорив, що первенці належать Богові. Приносячи первенця, родина приносила жертву до храму. Другий закон приписував, що після періоду очищення жінка повинна принести Богові жертву. Однак Йосиф і Марія не приносять жертву викуплення, а навпаки, — приносять Ісуса до храму, бо не людський первенець спочиває у них на руках, а єдинородний син Отця; не людина буде викуповувати свої синів, а Бог сам стане відкупителем кожної людини. Тому побачити спасіння означає зустріти живого Бога, присутнього між людьми».

«Момент, коли людина може побачити спасіння, провіщає нам Симеон. Лука двічі використовує слово «бачити»: уперше, коли говорить, що старець не побачить смерті, поки не зустріне Месії, а вдруге — коли сам Симеон каже: «Можеш відпустити мене у мирі», бо розуміє, що він не боїться смерті, адже той, кого він тримає на руках, може врятувати його від смерті. Те, що Симеон переживає в цю хвилину, є провіщенням не кінця, а нового життя», — розповів Предстоятель УГКЦ.

Підсумовуючи пояснення події Стрітення, Блаженніший Святослав наголосив, що сучасна людина теж потребує «побачити спасіння». І додав: «Часто ми бачимо довкруги лише темряву: темряву ненависті, темряву війни, темряву сучасної культури смерті, темряву розпачу, розгубленості. У цій темряві сучасна людина нездатна бачити спасіння».

Світлом серед цієї темряви сучасного світу, наголосив Глава УГКЦ, має бути свідчення віри християн. «Хто тримає в руках Христа, ніколи не буде блукати в темряві. Християни покликані відкрити, що наше життя є Божим даром, Господь дбає про нас, Він є нашим світлом. Християни повинні свідчити, що те життя, яке ми маємо, є Божим даром. Моє життя остаточно належить Богові. Місія християн — бути носіями світла. Бо якщо в серцях християн погасне віра, у сучасному світі наступить темрява кромішня», — сказав він.

Празник Стрітення в УГКЦ є Днем богопосвячених осіб. У своїй проповіді Блаженніший Святослав наголосив, що «сучасна людина може побачити спасіння лише тоді, коли бачить цілковиту посвяту інших осіб». Вітаючи зі святом, Глава УГКЦ звернувся до богопосвячених осіб: «Будьте світлом для світу, бо дивлячись на вашу посвяту Богові, світ може побачити спасіння. Богопосвячене життя є життям заради Царства Небесного».

Предстоятель також звернувся до батьків, пригадуючи, що діти є не їхньою власністю, а Божим даром. «Тому майте відвагу в певний момент віддати своїх дітей у посвяту Богові. Поверніть їх у руки нашого Спасителя, дозвольте Симеонові й Анні поносити їх на своїх руках, щоб і вони стали світлом для світу».