Хто вас слухає, Мене слухає...
  • Суб, 31/05/2014 - 11:27

У п`ятницю ввечері папа Франциск уділив єпископських свячень о. Фабіо Фабене, помічнику секретаря Синоду Єпископів.

Літургія відбувалась у Ватиканській базиліці. Ось повний текст проповіді:

Найулюбленіші, розважмо старанно, до якого ж великого служіння у Церкві наш брат буде установлений. Господь наш, Ісус Христос, посланий Отцем у світ, щоб відкупити людство, сам вислав у світ Дванадцятьох Апостолів, щоб вони, наповнені силою Святого Духа, проповідували Євангеліє і, збираючи всі народи до єдиної отари, освячували їх і ними керували. Щоби це священнослужіння тривало аж до кінця світу, Апостоли обрали собі помічників, яким через покладення рук передали отриманий від Христа дар Святого Духа, уділяючи їм повноти свячень. Таким чином від покоління до покоління передавалася первісна традиція завдяки безперервному правонаступництву єпископів, а діло Спасителя триває і розвивається аж по наші дні.

В єпископі, оточеному своїми пресвітерами, присутній серед вас сам наш Господь, Ісус Христос, який став Священиком повіки. Через служіння єпископа сам Христос безустанно звіщає Євангеліє і уділяє віруючим таїнства віри. Завдяки батьківській послузі єпископа сам Господь додає і приєднує до свого Тіла нові члени. Через мудрість і розважливість єпископа сам Христос веде вас у земному паломництві до вічного блаженства.

Отже, з радістю і вдячністю прийміть нашого брата, котрого ми, єпископи, через Рукоположення долучаємо до нашої колегії. Шануйте його як Христового слугу і управителя Божих тайн, якому ввірено свідчення Євангелія істини та служіння Духа і праведності. Пам’ятайте слова Христа, який сказав Апостолам: «Хто вас слухає, Мене слухає; а хто гордує вами – Мною гордує. Хто ж Мною гордує, гордує Тим, хто послав Мене».

Ти ж, дорогий брате, обраний Господом, пам’ятай, що ти був узятий з-посеред людей і для людей установлюєшся у справах Божих. Єпископство означає труд, а не почесть, і єпископ має передусім допомагати, а не панувати, адже, згідно з Христовою настановою, той, хто більший, має бути як менший, і головуючий має бути як слуга. Проповідуй за сприятливих і несприятливих обставин, напоумлюй з усією освіченістю, терпеливістю і вченням. Молитвами і жертвоприношеннями за ввірений тобі народ намагайся виблагати щедру багатолику благодать, яка плине з повноти Христової святості.

Будь вірним служителем, управителем і хранителем Христових таїнств у довіреній тобі Церкві. Оскільки Небесний Отець обрав тебе до керування Його родиною, пам’ятай про Доброго Пастиря, котрий знає своїх овець і котрого знають вівці. Не завагався Він покласти життя за своїх овець.

Батьківською і братерською любов’ю оточуй всіх, кого довірив тобі Бог, особливо пресвітерів і дияконів, твоїх співпрацівників у Христовій службі, а також убогих, слабких, паломників і прибулих. Заохочуй вірних, щоб співпрацювали з тобою в апостольському служінні, і не ухиляйся від того, щоб охоче їх слухати. Неустанною турботою оточуй також тих, хто ще не належить до єдиної Христової отари, оскільки вони також ввірені тобі у Господі. Ніколи не забувай, що ти належиш до єпископської колегії у вселенській Церкві, з’єднаній узами любові, і не переставай клопотатися про всі Церкви, а особливо поспішати на допомогу тим Церквам, які знаходяться у потребі.

Отож пильнуй усю паству, над якою Святий Дух установить тебе єпископом, щоб ти керував Божою Церквою в Ім’я Отця, образ котрого ти представлятимеш у Церкві; і в Ім’я Його Сина, Ісуса Христа, котрого священнослужіння Вчителя, Священика і Пастиря виконуватимеш; і в Ім’я Святого Духа, котрий животворить Церкву Христа і своєю силою укріплює нашу слабкість.

І ще Папа додав: «Ти був вибраний з вівчарні: нехай над тобою ніколи не панує марнославство, пиха, зарозумілість. І для людей ти був призначений. Нехай завжди твоєю поставою буде служіння. Як у Ісуса. Пам’ятай завжди про слова, які ми сьогодні почули: пильнуй себе і Божий люд. Пильнувати значить бути чуйним, уважним, щоб остерігатися багатьох гріхів і багатьох постав світу, щоб охороняти Божий люд від вовків, про пришестя яких говорить Павло. Також пильнувати люд означає також молитися, молитися за люд, як це робив Мойсей, з витягнутими руками, заступницькою молитвою, відважна молитва віч-на-віч з Богом за люд. Пильнуй, дивись, щоб не заснув, пильнуй, нехай тобі товаришує Бог у цьому пильнуванні, яке я сьогодні тобі довіряю в ім’я Бога Отця, образ якого будеш уприсутнювати».

Текст перекладу EWTN, за матеріалами Радіо Ватикан 

Католицький медіа-центр