«Іде війна за звільнення з неправди», - єпископ Ян Собіло
  • Птн, 06/03/2015 - 21:42

Росія, а потім Радянський Союз, потім знову Росія століттями присвоювали собі право розпоряджатися духовною спадщиною Київської Русі. Самий сильний осередок християнства у Східній Європі був та залишається в Україні.

Не випадково також два Римських Папи віддали своє життя в Україні, в Криму (свв. Климент та Мартин). Тому і християнство в Україні має вже майже 2-тисячолітню історію, і Україна завжди була вірна Святому Престолу.  Радянська влада спрямувала свої атаки особливо проти Апостола Петра в особі Папи Римського. Тому і було зроблено все, щоби Україну відрізати від контактів зі Святим Престолом, а вірних католиків (східного та західного обряду) було віддано особливо жорстоким переслідуванням. 

В 1917 році Мати Божа у Фатимі запросила увесь світ до молитви за Росію. Через місяць після закінчення явлень почалася революція, в наслідок якої загинуло багато христян. Фальшива та жорстока ідеологія розповзлася по всьому світові. Багато людей постраждало, особливо там, де фальшива тоталітарна комуністична ідеологія знайшла своїх однодумців.

У 1884 році Папа Леон XIII мав містичне об’явлення у каплиці, де чув розмову сатани з Ісусом. Сатана випросив 100 років особливої свободи для своїх дій. Багато духовних отців говорять, що ці сто років почалися у 1917 році з октябської революції. Мабуть, ми є зараз свідками останніх років особливої свободи духа неправди, який почав своє панування з Росії. 

Крім багатьох народів особливим стражданням була огорнута Україна, Польща і ті, які мали з Москвою свої порахунки. Треба нам нагадати також про те, що дуже постраждав також і російський народ, який і досі страждає від брехні своїх перших секретарів та президентів. На жаль, для нашого християнства, в цей процес брехливої політики Москви дозволив себе затягнути і Московський Патріархат. Так що зараз війна інформаційна, в якій ще вдається пропаганді радянсько-російській обманювати людей, є також знаком війни проти правди.

Не знаємо, як воно буде завтра. Навіть якщо Росія окупує всю Україну, то це буде на дуже короткий час, в біблійній мові - на одну годину. Але ми знаємо, що вже знищити патріотизм і відвагу українського народу неможливо!

Шкода тільки дивитися на те, як західні країни, наповнені страхом, бояться Кремля, щоби не постраждала їхня відрегульована економіка на добрих газово-енергетичних договорах з Росією. Зараз війна показує всю неправду і нещирість політиків, для яких ідея правди і свободи є тільки ідеєю на папері, в теорії. 

Мати Божа у Мєджугор”ї, Боснії та Герцеговині, підготовлює своїх дітей на важкі часи. Після яких прийде весна Церкви, про яку говорив нам Святий Йоан Павло ІІ. Ця весна Церкви буде також справжньою весною для України, яка за панування ідеології зла в тих минулих сто років так багато постраждала. Тут треба нагадати і голодомор, і всю політику винищення українського народу.

Особливо болючі останні події, коли найкращі українські патріоти гинуть на фронтах Донбасу тільки тому, що командування української армії не знаходить грошей на захист їх тіла, на їжу та медичну допомогу воїнам-патріотам. І дуже ганебно це виглядає, коли це має місце в часі, коли вожді народу на рахунках мають мільйони доларів, які могли би спасти життя багатьом воїнам.

Над усім цим є Бог Отець Всемогутній, який все бачить, і який готовить для свого багатостраждального народу нову весну.

У майбутньому, коли прийде весна Церкви, народ український зможе також допомогти братам-росіянам відчути свою гідність. Можливо, вперше за всю історію Росії.

Владика Ян Собіло, єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії