Єдність християн має цікаву історію
  • Втр, 19/01/2016 - 11:41

"Єдність християн має цікаву історію. Екуменізм з лютеранами, православними, традиційними Церквами Сходу і англіканами ставить перед Церквами різні проблеми", - сказав у розмові з Радіо Ватикану Голова Папської Ради зі сприяння християнській єдності кардинал Курт Кох. Він звернув увагу, що ці проблеми будуть присутні і в цьогорічному Тижні молитов про  єдність християн за 18 січня.

"За девіз, що в цьому році святкування, ми вибрали слова" Покликані проголошувати великі справи Господа, бажаючи таким чином підкреслити, що ми покликані до проповіді великих справ Бога", - пояснив кардинал Кох.

Він нагадав, що в цьому контексті біблійний текст говорить, що через деякий час  були виключені з милосердя, але тепер ми можемо жити милосердям Божим. Це чудово вписується в проголошений в даний час в Церкві Ювілей Милосердя, а це, як і розпочинається Тиждень молитов про єдність християн, є хорошою можливістю для більш глибокого роздуму над центром віри.

На думку кардинала, Тиждень молитов за єдність християн передбачає початок року цікавим для екуменізму, тому що в Церкві все ближче і ближче до 500-річниці Реформації, до якої, на його думку, — Церкви мають добре підготуватися.

Він нагадав про документ під назвою "Від конфлікту до спільності. Загальний лютерансько-католицький спомин Реформації в 2017 році", який в 2013 році розробила Папська Рада у справах єдності християн разом із Всесвітньою лютеранською федерацією.

Спираючись на цей документ, який вказує, яким чином можна спільно відзначати спомин Реформації, робоча група розробила відповідні літургійні матеріали для спільних свят і розіслала для всіх Церков. Готується також богослужбова зустріч між католиками і лютеранами на міжнародному рівні.

Вона пройде в жовтні в шведському  місті Лунде,  в якому народилася Лютеранська федерація. Кардинал Кох сподівається, що ця зустріч сприятиме ще більше єдності між католиками і лютеранами і буде являти добрий крок у напрямку повної єдності.

З цієї нагоди Голова Папської Ради звернув увагу, що для багатьох християн Реформація - це символ конфлікту і розподілу і, отже, немає причин для святкування її ювілею. "Ви повинні віднестися до цього серйозно", - сказав кардинал Кох, додавши, що Реформація принесла не тільки відкриття заново Біблії та вчення про виправдання, але і поділ Церкви, і, як наслідок, - жорстокі релігійні війни .

Кардинал пригадав слова Папи Франциска, який недавно сказав, що "Дивлячись на нинішні збройні конфлікти між шиїтами та сунітами, ми повинні згадати, що ми робили те ж саме, між католиками і лютеранами і в цьому сенсі ми повинні вчинити покаяння". Звернув також увагу, що перед нами не лише святкування 500-річчя Реформації, але також і 50-річчя екуменічного діалогу між католиками і лютеранами. "Слід бути вдячним за відкриті в цей час елементи, загальні для всіх нас", - зазначив кардинал Кох.

"Екуменізм з православ'ям і Церквами східної традиції"

2016 рік буде цікавий "екуменічно" не тільки з точки зору діалогу з Церквами Реформації, але також і в інших відносинах. Кардинал Кох нагадав, що Православні Церкви готують свій перший Собор, від часу поділу після тисячі років.

"Я думаю, що Вселенський Патріарх Варфоломій І чітко уточнив серйозність цієї події, кажучи, що послідовники православ'я вважають, що вони є Церквою у синодальному русі, і тепер вони повинні довести це світу", - уклав кардинал. Він також висловив упевненість в тому, що на "Всеправославному Соборі" Церкви зможуть знайти більше єдності між собою, і що це також буде великою підмогою для розробки і подолання труднощів у католицько-православному діалозі.

На особливі труднощі впливає, зокрема, загальна дата святкування Великодня, взаємне визнання Таїнств, питання верховенства Папи. Кардинал Кох висловив надію, що згідно з заявою "Всеправославний Собор" дійсно відбудеться в урочистість Зіслання Святого Духа.

Третя область екуменізму - це діалог з Церквами східної традиції. На думку кардинала, і в цьому випадку чекає нас в 2016 році важлива подія. Під час конференції в Каїрі почнеться третя фаза процесу діалогу. Перші дві були присвячені Церкві та її місії, а на третій - говорили про спілкування між Церквами.

"Зараз ми починаємо діалог про Таїнства, насамперед, про Таїнства Втаємничення, де на перший план висувається хрещення. Це буде не проста тема, тому що окремі Церкви східної традиції завжди практикують повторне хрещення, наприклад, при укладенні шлюбу, або перетворення. "Це дуже важке завдання, так як хрещення і взаємне визнання хрещення є основою екуменізму", - зазначив кардинал Кох і висловив надію, що поступово можна буде добитися більшого консенсусу в цьому питанні.

Екуменізм з англіканами

В останні дні з'явилася інформація світового співтовариства Англіканської Церкви про санкції, введені на певний час по відношенню до Єпископальної Церкви в США за визнання  одностатевих "шлюбів".

Через три роки англікани з США не зможуть виконувати провідні функції в світовому співтоваристві. "Обнадіює те, що не відбулося повного розколу", - прокоментував це рішення кардинал Кох і висловив надію, що час цього блокування буде використаний на пошуки більш глибокої єдності.

"В той час, коли ми шукаємо єдності в екуменізмі, кожен новий розрив являє собою небезпеку і великий виклик", - звернув увагу Голова Папської Ради. Він висловив сподівання, що діалог буде продовжений, оскільки основні його теми постійно стосуються одних і тих же справ.

"З одного боку, відносини між місцевими Церквами та Вселенською Церквою, а з іншого -мова йде про те, як ми зможемо знайти більшу єдність на межі етичних відмінностей. Це основні теми нашого діалогу, і було б добре, якщо б цей діалог міг допомогти знову знайти єдність з Англіканською Церквою", - заявив Голова Папської Ради по сприянню розвитку єдності християн.