Єгипетська правозахисна організація опублікувала доповідь про антихристиянське насильство
  • Чтв, 19/09/2013 - 12:06

У Єгипті в ході заходів із звільнення села Делга від повстанців (провінція Мінья) було випущено кілька заяв правозахисних організацій, які повідомляють про насильство щодо християн на території провінції і, зокрема, в селі Делга.

Єгипетська ініціатива з приватних прав (EIPR) випустила заяву, що документує порушення прав християн у Делга. Серед описаних епізодів − напади на коптську католицьку церкву Мар Гіргіс і церкву Іслах з боку місцевих мусульман, що сталися після повалення Мурсі 3 липня.

Протягом декількох днів після нападу на церкви, мусульмани грабували будинки коптів. Коли один з коптів, намагаючись захиститися, вистрілив у нападників, вони вбили його дружину. Ще одного християнина зарізали, коли він йшов по вулиці, в той час, як з рупорів у селі звучали заклики до насильства проти християн. У доповіді також наголошується, що група молодих мусульман заблокувала силам безпеки вхід у село під час насильства, що чинили їх побратими по вірі.

Національна рада з прав людини виступила із заявою про формування спеціального комітету з розслідування нападів на християнські громади в Верхньому Єгипті, зокрема, в Міньї. Генерал-губернатор Міньї Салах Зіада, після взяття силами безпеки під повний контроль ситуації в Делга, в своєму телефонному інтерв'ю звинуватив «Братів-мусульман» у зраді народу, союзі з злочинцями, розпалюванні міжрелігійної ворожнечі та нападах на церкви.

За матеріалами www.sedmitza.ru