Єпархія візантійського обряду в Сербії і перший Єпарх
  • Птн, 07/12/2018 - 13:54

У четвер, 6 грудня 2018 р., коли за новим календарним стилем припадає празник святого Миколая, Архиєпископа Мир Лікійських, у Ватикані повідомлено про те, що Папа Франциск підніс Апостольський Екзархат для вірних візантійського обряду, що проживають у Сербії, до рівня Єпархії, надаючи новій церковній структурі титул «Єпархія святого Миколая з осідком в Руському Крстурі». Першим Єпархом Святіший Отець призначив дотеперішнього екзарха владику Юрія Джуджара.

Історична довідка та актуальний стан

Апостольський екзархат для вірних візантійського обряду в Сербії і Чорногорії був створений 28 серпня 2003 року, виокремившись із території Крижевацької єпархії, яка до 2001 року охоплювала греко-католиків на всіх теренах колишньої Югославії. Від 2013 року ця структура стала називатися Апостольський екзархат у Сербії.

Серед вірних нової єпархії, яких нараховується приблизно 22 тисячі – нащадки вихідців з України (Закарпаття і Галичини), хорвати та румуни. Душпастирське служіння здійснюється в 21 парафії, одна з яких – при василіянському монастирі в Кулі, на яких служать 17 священиків. У Руському Крстурі розміщений провінційний осідок Провінції святого Йосифа Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії, сестри з якої служать в Сербії, Боснії і Герцеговині, Хорватії, Німеччині, Італії та в Мукачівській греко-католицькій єпархії на Закарпатті.

Перший єпарх владика Юрій Джуджар

Владика Юрій Джуджар народився 1954 року в Джурджові на теренах сучасної Сербії. Середню освіту здобув у Римі в Папській українській малій семінарії, а далі завершив філософсько-богословські студії в Папських університетах Вічного Міста, проживаючи в Папській українській Колегії святого Йосафата та захистивши 1985 року докторат зі східного канонічного права.

Ієрейське рукоположення отримав 1980 року як священик Крижевацької єпархії. Протягом 15 років працював у Конгрегації Східних Церков, а також понад два десятиріччя активно співпрацював з українською редакцією Ватиканського радіо, як у відправах недільних літургії, та і в щотижневих передачах.

Призначивши 2001 року о. Юрія Джуджара єпископом-помічником Мукачівської греко-католицької Єпархії, святий Іван Павло ІІ 19 березня того ж року уділив йому єпископські свячення, а проголосивши 2003 створення Апостольського екзархату в Сербії, призначив його Екзархом. Це служіння владика Юрій виконує дотепер, а 2016 року був обраний Віце-президентом Міжнародної Єпископської Конференції святих Кирила і Методія, яка згуртовує католицьких єпископів Сербії, Чорногорії, Македонії та Косово.