Єпископ Георг Батцінг став новим головою єпископату Німеччини
  • Чтв, 05/03/2020 - 10:48

Єпископ Лімбурга Георг Батцінг став новим головою єпископату Німеччини. Йому 58 років. Висвячений на єпископа 2016 р. Упродовж 20 років брав участь в єпархіальній формації священників. Він є доктором догматичної теології.

На пресконференції єпископ Батцінг кілька разів наголошував, що хоче продовжувати справу свого попередника, кардинала Рейнхарда Маркса, і забезпечити діалог та єдність всередині єпископату, що – як він визнав – у своїх переконаннях «відображає все суспільство». Його єпископський заклик: Congrega in unum, тобто поєднати.

Останніми місяцями єпископ Батцінг неодноразово виступав у внутрішньоцерковних дебатах. Він є прихильником церковних реформ і так званої «Синодальної дороги». У цих структурах він є співголовою робочої групи з питань сексуальної етики.

У грудні 2019 р. на телебаченні «Hessischer Rundfunk» він сказав, що «не зашкодить Церкві, якщо священники зможуть вільно обирати, чи хочуть жити в шлюбі чи целібаті», проте зазначив, що цінує целібат, «бо так жив Ісус». У проповіді напередодні Нового року він сказав, що як єпископ він повинен «серйозно трактувати той факт, що в суспільстві, де панує рівноправ'я, виключення жінок із священицьких свячень сприймається як принципово несправедливе і невластиве».

Під час вчорашньої пресконференції єпископ Батцінг наголосив, що він зацікавлений прогресі екуменічного діалогу. Він є католицьким співголовою німецької Екуменічної робочої групи, яка торік опублікувала документ, в якому рекомендувала католикам і протестантам одразу спільно приступити до Господнього столу. Представляючи цей документ, він тоді заявив, що вже не бачить жодних перешкод у спільному Причасті для католиків та протестантів, а результати обговорення мають доєднати до доктрини Церкви.

Термін повноважень голови єпископату Німеччини – шість років.