Єпископ Кава: Ми маємо обов’язок захищати життя – цього нас вчить Господь за прикладом життя і смерті Деніеля
  • Птн, 03/02/2023 - 08:59

31 січня у митрополичій базиліці Успіння Пресвятої Діви Марії парафіяльна спільнота та громада міста попрощалися із Американським добровольцем та новітнім героєм України. Деніель Вітні Свіфт загинув 19 січня 2023 року, захищаючи Україну від російських загарбників. Він боровся у складі Інтернаціонального легіону та був відзначений орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

Святу Месу та чин похорону звершив єпископ-помічник Львівської архідієцезії Едвард Кава у співслужінні з настоятелем парафії о. Яном Ніклем, військовим капеланом о. Іваном Заяць та священниками з парафій Львова.

У проповіді підчас Святої Меси владика Едвард, звертаючись до брата загиблого та побратимів із ЗСУ, наголосив на тому, що страждання та загибель невинних люде та воїнів, яке випало на долю народу і кожного з нас, здатне принести добрий плід не лише для України, але і для цілого світу, при умові, що ми будемо невтомно молитися та просити Бога його допомоги.

Єпископ Едвард сказав:

«Сьогодні дякуємо за дар життя, відвагу та служіння громадянина Сполучених Штатів Америки та Героя України, тому що він віддав життя за нас, за нашу Батьківщину. Він віддав найцінніше – своє життя… Брати і сестри, дорогі воїни тут присутні, в армії основне завдання полягає на тому, що воїн має бути завжди готовий, його стан має бути завжди підперезаний, говорячи мовою Біблії…. Приклад святої пам’яті Даниїла, який покинув свою Батьківщину, безпечне місце, свою родину, четверо дітей та приїхав, щоб захищати нас, наших дітей та мирне населення… Смерть Даниїла, спонукає нас, громадян України, до того, щоб за будь-яких обставин не бути байдужим, завжди треба робити все, щоб рятувати людське життя, щоб захищати його. Ми маємо обов’язок захищати життя – цього нас вчить Господь за прикладом життя і смерті Даниїла. »


Деніель Вітні Свіфт, ревний католик, зразковий сім’янин та свідомий громадянин, залишив у скорботі дружину та чотирьох дітей. Попрощатися з героєм та помолитися про Царство Небесне для нього прийшли парафіяни, містяни, священники та побратими з війська. Десятки людей стояли на колінах вздовж дороги біля катедри, віддаючи шану мужньому воїну.

Поховають Героя у США.

Біографічна довідка:

Деніел Вітні Свіфт (06.03.1987-19.01.2023). Уродженець міста Медфорд, США, штат Орегон.
Боєць військового підрозділу спеціального призначення Військово-морських сил Сполучених Штатів Америки, більш відомого як «морські котики». Брав безпосередню участь у військових кампаніях в Іраку, Афганістані та ін.

Будучи у Орегоні, працював поліцейським.

Під час проходження служби був нагороджений американським орденом «Легіон Заслуг». Із початком повномасштабного вторгнення Указом Президента України був відзначений орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

Боровся із російськими окупантами у лавах Інтернаціонального легіону при Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України.

Деніел Вітні Свіфт був люблячим сином, братом та батьком чотирьох дітей.