Єпископ-помічник Київської архиєпархії Кир. Йосиф (Мілян) в Умані очолив святкування празнику Євхаристії та дня священика
  • Птн, 12/06/2015 - 18:35

11 червня 2015 р. в Умані, в Празник Святої Тайни Євхаристії відзначали день священика Київської архиєпархії та 250 – річчя заснування Свято-Покровського монастиря ЧСВВ.

Архиєрейську Літургію очолив Єпископ-помічник Київської архиєпархії, Преосвященний Владика Йосиф (Мілян) – Протосинкел Київський. Співслужили Літургії близько 80 – ти священиків.

Під час проповіді Єпископ говорив: «Ми як люди, відкрили не тільки «Закон земного тяжіння»… Ми сьогодні на своєму рівні пробуємо відкривати таємниці цього світу, які справді є глибокими та кличуть нас до застанови над питанням – «Хто так вміло, потужно і прекрасно створив цей світ?» Таємниця… Ми справді дуже часто застановлюємося і німіємо перед величчю цього світу…Але сам Господь, Творець вселенної і прекрасних таємниць цього світу, землі і неба, створив крім цього всього, ще таємницю нашого спасення. Справді, годі сприйняти розумом, інтелектом, те, що каже сьогоднішнє Євангеліє: «Хто тіло моє їсть і кров мою п’є, той живе життям вічним, і я воскрешу його останнього дня»… Господь ставить нам вибір і нагоду, просто повірити Йому, повірити в Його Слово, в Його Дух, в Його Потугу, в Його Любов і Милосердя». Ведучи далі, Архиєрей наголосив, що людині, яка має крихту віри, є надважливо живитися Тілом і Кров’ю Спасителя та сприймати буття живого Господа на землі у таємниці Пресвятої Євхаристії.

Проповідник зазначив, що в світі є багато нерозгаданих таємниць: «Тому – сказав Єпископ, Євхаристія сьогодні, як Тайна Живої присутності Бога посеред нас, твориться силою Святого Духа і вірую людини-священика, якого Господь наділив своєю владою розгрішати і відпускати гріхи і творити те, що Він розпочав на «Тайній Вечері», те, що довершив на Голгофі – свій план спасіння».

Пригадуючи дату 250 – річчя заснування Свято-Покровського монастиря ЧСВВ, Архиєрей відзначив: «Ми сьогодні зібралися також невипадково на подвір’ї Васильянського монастиря. Тут вирувало колись християнське духовне життя, тут молилися священики і монахи, тут кликали дітей і молодь щоби формувати з них гідних людей, громадян свого народу, вишколювати їх духовно, інтелектуально, культурно, тобто закладати фундаменти розвитку рідного народу і рідної держави».

«Нехай сьогодні наша молитва буде за щасливе майбутнє нашого народу і Церкви. Як рівно ж молитвою до Всевишнього за ту жертву, яку поклали на цьому місці наші попередники, священики і монахи ЧСВВ. Нехай сьогоднішня наша молитва буде кроком до Воскресіння, про, яке запевняє нас Ісус Христос… Нехай Господь укріпить нашу віру, щоб усі ці Таємниці, які не можемо по-людськи пояснити, сприймались на слово віри, бо через неї ми спасемо свою душу». – завершуючи побажав Владика.

По завершенні Літургії священики привітали Архиєрея з 6-тиліттям єпископської хіротонії. «Будемо завжди пам’ятати, що Євхаристія це той день коли Ви стали нашим Батьком» – запевнив протоієрей Василь Чудійович, віце-канцлер Київської архиєпархії. Від імені всього духовенства, о. Василь, подякував Єпископові за пастирську опіку, підтримку та молитву.

В цей день були зачитані декрети священикам Київської архиєпархії. Від імені Глави і Отця УГКЦ, Блажннішого Святослава, були також нагородженні: митрофорний протоієрей Валерій Шкарубський, ієромонах Малетій Батіг, ЧСВВ та ієромонаха Ігор Сподар, ЧНІ «Медаллю підпілля УГКЦ» Та було проголошено синкела Київської архиєпархії до справ монашества – ієромонаха Ніканора Лоїка, МСУ.

По завершенні священики помолились панахидою за невинноубієних монахів. Пізніше була проведена конференція у приміщенні Уманського національного університету садівництва, на тему “Історія та сьогодення УГКЦ на Уманських землях”. Опісля духовенство ближче ознайомились з Національним дендрологічним парком України – одним з найкращих місць, яке створене людськими руками.