Єпископ-помічник Львівський освятив каплицю у м. Інсбрук (Австрія)
  • Втр, 29/10/2013 - 09:47

27 жовтня 2013 року Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський, звершив Чин освячення каплиці Святих Володимира і Ольги, що розташована в студентському гуртожитку Канізіанум у м. Інсбрук.
 
Після освячення каплиці владика Венедикт очолив Божественну Літургію. Разом з ієрархом молились: місцевий римо-католицький єпископ Мафред Шоєр, генеральний вікарій для вірних візантійського обряду в Австрії о. Юрій Коласа, духовенство, віряни, студенти та гості, що прибули на цю важливу для м. Інсбрука подію.
 
У проповіді владика Венедикт наголосив на важливості сильної та переконливої віри християн. Архиєрей зазначив, що слова християн повчають, а їхні добрі діла кличуть до наслідування.
 
Після Літургії місцевий душпастир о. Володимир Волошин подякував владиці за освячення каплиці і душпастирський візит. Він запевнив у плеканні традицій УГКЦ на австрійській землі, котрі заклали такі славні постаті та мученики за віру, що тут навчалися. Це ─ Патріярхи Йосиф Сліпий та Мирослав Іван Любачівський; блаженні священикомученики: Климентій Шептицький, Никита Будка, Андрій Іщак, Яким Сеньківський.
 
Варто зазначити, що каплиця, яка знаходиться в Канізіанумі вже протягом 45 років, була змушена, після переселення семінарії до єзуїтського колегії, переміститися до підвальних приміщень, тепер вже нового, студентського гуртожитку Канізіанум. Українські віруючі отримали, завдяки щедрій християнській привітності єзуїтів, приміщення для каплиці, захристії та світлиці. За це всі вірні громади дуже вдячні та раді.
 
Додамо, що перенесенням цієї каплиці піклувалися австрійські й українські вірні у взаємній молитві, праці, сприянні і фінансовій підтримці. Своєю працею і зусиллям вірні приділили особливу увагу каплиці. Цим вони підготували для наступного покоління ґрунт для усвідомлення християнських цінностей і традицій.
 
До слова, українські вірні в Тіролі (федеральна земля Австрії) є вже близько 115 років. Основи для цього заклав 1899 р. Митрополит Андрей Шептицький. Він уможливив студентам теології з єпархій України навчання в Інсбруці.

 За повідомленням Володимира Волошина і Манфреда Штраберґера
 
Фото: Манфред Штраберґер

Джерело: www.ugcc.lviv.ua