Єпископ-помічник Львівської архиєпархії про те, чим для нього є Страсний тиждень і що важливо робити у ці дні
  • Нед, 05/04/2015 - 17:08

«Для мене час Страсного тижня – це час задуматись і застановитися. Так, Бог зі своєї великої любові став людиною. Як я відповідаю своїм життям на те, що Бог зробив для мене?», - поділився роздумами владика Венедикт (Алексійчук) в інтерв’ю для програми Радіо Марія.

На запитання про те, що Бог говорить у Страсний тиждень, владика відповів: «Бог говорить, що Він нас всіх любить». Ці слова, на переконання єпископа, дуже часто повторюють, «але я їх не перестаю повторювати». «Феноменом цього є  розп’яття Ісуса Христа – найбільший прояв любові. На хресті Бог найбільше показав себе як Бог. Він вже нічого не робив. Оці розпростерті руки – це руки любові. На хресті відбулося наше народження до неба», - зосередив увагу єпископ.

Страждання і терпіння Ісуса Христа, на думку владики Венедикта,  торкаються кожної людини. «Я цілковито переконаний, що кожна людина має свої страждання і терпіння, має свою якусь Голгофу: хтось має одну велику Голгофу, хтось п’ять малих», - зазначив єпископ і зауважив, що у когось ця хресна дорога може співпасти з цим Страсним тижнем, а в когось відбуватися в інший момент його життя. Але, як висловився архиєрей, мир завжди приходить. «Чи то в ситуації наших страждань і терпінь, чи щодо нашої України. Мир завжди приходить, коли ми бачимо за тим не випадковість, а Бога», - зазначив владика.

«Те, що наша люба Україна має свої страждання і терпіння, це також свого роду хресна дорога для нас. Ми також перемінюємось і наближаємось до Господа», - додав архиєрей.

Єпископ розповів, що у житті містиків, стигматиків теж були певні моменти, коли вони мали особливі пережиття у Страсний тиждень. Їм нерідко відкривалися стигми у ці дні. І це, на його думку, особливий досвід і дар від Бога.

Владика Венедикт розповів про те, що важливо робити людині у Страсний тиждень. За його словами,  для християнина важливо досвідчувати подію, яка сталась тоді. «Преважливо в часі цього Страсного тижня, щоб ми брали до рук Святе Писання, читали про ці події, що відбулися. Навіть не раз прочитали, а, може, кілька разів», - звернув увагу єпископ.

 «Добре, сталися страждання, терпніння Ісуса Христа в Гетсиманії, його Хресна дорога, бичування, розп’яття на Хресті, але що це має до мене особисто? Що воно в моєму житті змінило?», - запитує архиєрей. Проблемою, на думку владики Венедикта, є те, що ми відчуваємо подію, як щось далеке, яке не настільки близько стосується нас. Він зауважив, що ці події неможливо зрозуміти інтелектом, відчути емоціями, їх потрібно досвідчити в зустрічі з Господом.

Ще однією доброю практикою у часі Страсного тижня є, на переконання єпископа, брати участь у Богослужіннях, які відбуваються в цей час у Церкві. Перечитувати тексти цих богослужінь, тексти Святого Євангелія, дивитися фільми про Христові Страсті і пригадувати та співпереживати. «Коли ми будемо відкриті та уважні - Бог допоможе нам усвідомити і сприйняти. Це неможлио передати словами. Це є на глибшому рівні певної зустрічі. Цю зустріч ми в Страсному тижні мали б відбути», - наголосив владика Венедикт.

На запитання про те, як зрозуміти таємницю відкуплення, якщо людина не може зустрітись з Христом, пережити цей досвід у Страсний тиждень, владика відповів, що дуже важливо доторкнутися до чийогось досвіду. «Досвіду в Церкві, досвіду тих, чи інших осіб, котрі пишуть про Христа, тих, хто пише про історію спасіння», - поділився єпископ. «Важливо, щоб ми якнайбільше читали книг про Страсті Христа, слухали - і бажали», - додав владика Венедикт.

«Навколо Христа ходили тисячі людей, а Євангеліє подає одиниці, які зцілювались. Ми можемо святкувати ті, чи інші свята, але чи ми зустрічаємось з особою Ісуса Христа? Свята тому і дані, щоб їх не просто відсвяткувати, пригадати, але щоб зустрітись з особою Ісуса. Лише в цій зустрічі нас з Христом ми зможемо зрозуміти, усвідомити, яке це має відношення до мого життя, до мого спасіння», - продовжив єпископ.

«Я не знаю, що в цьому році Бог мені відкриє. Але для мене кожне свято – це щось по-новому пережите. Я щороку відкриваю для себе якийсь новий аспект Різдва, Воскресіння, Вознесіння, будь-якого іншого свята. Свято є багатоаспектове, ти можеш відкривати без кінця Бога, бо Він безконечний. Наш людський розум ніколи не може в повноті пізнати Бога», - сказав владика Венедикт.

Іванна Рижан