Єпископ Рей: Французи не знають, що їх об'єднує, звідси і ці поділи
  • Птн, 06/12/2019 - 15:05

Францію знову потрясають протести. Відбувається загальний страйк. Не працюють школи, стоїть транспорт, у багатьох містах тривають демонстрації. На думку єпископа Домініка Рея, який цими днями перебуває в Римі, ця країна сьогодні переживає глибоку фрагментарність суспільства. Переважають індивідуальні та групові інтереси. Франція стала архіпелагом. Почуття загального блага та усвідомлення спільної долі були втрачені. За словами французького єпископа, цьому сприяло не визнання історичних коренів Франції, до яких належить також християнство. У такій ситуації важко зрозуміти, що нас об’єднує, та загальне благо, що стоїть за цим.

Єпископ єпархії Фрежюс-Тулон супроводжував групу з 300 молодих християнських підприємців, які приїхали до Риму на триденне паломництво. На його думку, це нове покоління християн є шансом для Церкви та Франції.

«Сьогодні ми живемо в постхристиянському контексті в секуляризованому світі. Тому бути християнином вимагає певного радикалізму, інакше не виживеш. І про це свідчить нове покоління християн. Тобто вони надають великого значення підтвердженню своєї віри, хочуть бути послідовними, хочуть, щоб їхнє сімейне, соціальне та професійне життя відповідало їхній вірі. Це дуже чудово, – каже єпископ Рей. – Їхня велика турбота про цілісне і послідовне життя вражає мене. Я думаю, що Церква може покластися на це нове покоління, яке приваблює до себе тому, що випромінює назовні, має в собі радість. Вони креативні, ініціативні, тягнуться до інших молодих людей. Ми бачимо, що християнство не тільки позаду нас, бо знаємо, що наша віра – це певна спадщина, яку ми отримуємо впродовж 2 тисяч років. Але християнство теж попереду нас, це пророцтво для майбутнього світу».