Єпископ Шнайдер: під приводом COVID-19 уряди переслідують Церкву. Ми повинні протестувати
  • Чтв, 30/04/2020 - 20:03

Мовчання Церкви щодо діяльності урядів, які оминають релігійне життя у планах послаблення карантину, є “серйозним занедбанням”. Таку оцінку висловив єпископ Атанасій Шнайдер. Ба більше, якщо уряд не визнає, що Церкві належить принаймні стільки ж прав, що й магазинам, то це означає фактичне її переслідування.

“Єпископи, конференції єпископатів і навіть Апостольська Столиця мають вимагати від урядів, аби церкви отримали принаймні стільки ж прав, скільки крамниці, де люди можуть купити продукти (…), якщо ж уряд відмовляється їх визнавати, то це, очевидно, означає дискримінацію релігії та вид брутального переслідування Церкви. Нині це відбувається під приводом захисту від коронавірусу, уряди багатьох країн насправді здійснюють переслідування християн”, – відкрито заявив єпископ Атанасій Шнайдер у “Шоу Джона Генрі Вестена”.

У цьому контексті єпископ Шнайдер оцінив, наприклад, уряд Великобританії, котрий анонсував можливість продовження  суворих обмежень у релігійному житті до Різдвяних свят, а може й довше. Єрарх не сумнівається, що реакція урядів на коронавірус, яка призвела до позбавлення вірних з усього світу участі у Великодніх урочистостях, слід пояснювати духовними категоріями.

Єпископ рішуче заперечив зображення коронавірусу як своєрідне застереження чи покарання за заподіяння школи планеті та довкіллю. “Це пересторога люблячого Отця, що закликає до покаяння. Для  людини, яка розпізнає знаки та події з надприродної перспективи це має бути очевидним”, – сказав він.

Нинішня криза і позбавлення вірних доступу до таїнств слід сприймати як заклик до пробудження. “Це Божий заклик до роздумування, покаяння і навернення, звернений до священників, єпископів і папи. До благання в Бога прощення за всі гріхи, вчинені упродовж останніх десятиліть у церкві, а особливо щодо Євхаристії, Святого Причастя. Сьогодні всі ми позбавлені Причастя. Можливо, Бог говорить: “Ти зневажив Мене, потоптав Мене” (…). Тепер це в нас забрано, сподіваймося, що ненадовго. В історії спасіння були подібні ситуації, коли Бог хотів струсонути Своїх дітей. Це покарання, але покарання люблячого Отця”, – зазначив він. На думку єрарха, це може бути закликом до більшої пошани до Святого Причастя і таїнств.

Закриття храмів у всьому світі єпископ Шнайдер назвав шансом для “очищення”, котре нині не могло б відбутися по-іншому. Тому християни мають бути готові “піти у підпілля”. “Замішання, моральні, доктринальні та літургічні єресі настільки поширені й закорінені надзвичайно глибоко у житті Церкви, що, на мою думку, для її пробудження має відбутися потужне надприродне втручання. Тому певний вид переслідування може бути навіть корисним для Церкви”, – сказав єпископ. – Однак усе в руках Божих і залежить від Нього. Господь, а не уряди,  визначатиме, коли для Церкви настане час катакомб. Христос – Голова, Цар і Володар світу. Тому ми маємо довіряти і проживати наше християнське життя – навіть у складних ситуаціях – з радістю”, – наголосив Шнайдер.

Єпископ-помічник Астани говорить не лише з позиції вчителя, а насамперед  свідка. В молодості він сам став жертвою переслідування Церкви комуністичною владою. “Звідси в мене впевненість, що ці важкі часи принесуть добрі плоди не лише нашій вірі, а й Церкві та всьому світові”, – переконував він. – “Нам слід прийняти такий стан речей, допущений волею Бога. Але з іншого боку ми маємо стати – за прикладом первісної Церкви – апологетами, оборонцями прав християн. Особливо єпископати й Апостольський Престіл зобов'язані протестувати, коли ми маємо справу з ірраціональною дискримінацією. Ми повинні протестувати”, – наголосив єпископ.