Єпископ Станіслав Широкорадюк: «Сьогодні продають наших людей, як Юда Христа»
  • Птн, 18/03/2016 - 19:42

З усієї України прийшли та приїхали католики, щоб узяти участь у великопісній Хресні Дорозі, яка відбувається сьогодні в Шаргороді на Вінниччині.

Молебень очолює ординарій Харківсько-Запорізької дієцезії Станіслав Широкорадюк.

Перед Хресною Дорогою у храмі св. Флоріана відбулася Служба Божа. Проповідь виголосив владика Станіслав.

Коментуючи сьогоднішнє Євангеліє, проповідник наголосив, що лукавий і твердолобий народ, який хоче каменувати Ісуса — це не лише євреї, це кожен із нас. «Той лукавий народ, те зміїне плем’я — це праобраз кожного з нас. Це ми так легко змінюємо Бога на золотих тельців. Це ми швидко беремося за каміння, щоб когось засудити. Це ми рішаємо, кому жити, кому вмерти, яку дитину народити, яку викинути. На кожному кроці ми можемо впізнати самі себе. Сьогодні Бог до кожного з нас звертається: “За які діла ви хочете мене каменувати?”. Ми міняємо Бога на золотого тельця. Мало ми ходимо до ворожок, до колдунів, шаманок? Стидно часом слухати, до чого вдаються християни, коли хочуть чогось добитися у своєму житті: чужого чоловіка чи жінку, чи майно — то готові диявола запросити навіть. Хіба не впізнаємо себе серед того твердолобого і прелюбодійного народу?»

Владика згадав також про секти, забобони, астрологію та інших «золотих телят».

Крім того єпископ Станіслав, який служить у Харкові, прокоментував сьогоднішню ситуацію на сході України, стверджуючи, що наших людей сьогодні продають, як Юда Христа: «Ми навчилися торгувати всім, навіть людським життям. Скільки сьогодні зради в Україні… Слава Богу, що ви всього не знаєте… Скільки сьогодні людей з погонами продали наших хлопців на Сході… Мільйони заробляють на людському житті, на своїх людях… Є якась боротьба, щось діється, але ще більше продається. Ісус Христос до сьогоднішнього дня каменований. Сьогодні продають наших людей, як Юда Ісуса Христа…», — сказав ієрарх.

Єпископ Широкорадюк наголосив, що ми дочекалися в Україні свободи віросповідання та вибору, а тепер треба бути відповідальними. «Бог дає нам таких керівників, як ми самі. Якщо ми вміємо за гречку голосувати, то потім треба ту гречку їсти», — сказав владика.

Як відомо, у Харкові при римо-католицькому храмі діє центр соціальної допомоги для біженців, де є велика їдальня, куди щодня приходять на обіди потребуючі; там же пункт розподілу гуманітарної допомоги — одяг, взуття, продовольчі пакети; є душові та пральні машини, кабінет штатного психолога та юриста. Також діє щось на зразок світлиці для дітей біженців — вони приходять, займаються, роблять уроки.

Згадуючи про переселенців, які приходять до цього центру і стоять у черзі за продовольчими пакетами, єпископ Станіслав сказав, що вони почуваються винними. «Вони кажуть: “Ми на це заслужили. Ми за гроші ходили на мітинги. За гроші вішали комуністичні прапори. За гроші вішали російські прапори. Кричали: Путін, прийди”. Кожен пайок, зароблений нечесним шляхом не буде солодким, але його доведеться з’їсти», — додав єпископ.

Владика Широкорадюк пригадав, що під час зустрічі з Папою Францискм вони згадували біблійну розповідь про «Виноградник Навота» (1 Цар 21, 1-16). Цар Ахав хотів купити у Навота виноградник, але Навот не бажав продавати спадщину своїх батьків, тоді дружина царя підлаштувала очорнення та вбивство Навота, щоб її чоловік отримав виноградник.

«Наша земля сьогодні просочена невинною кров’ю людей через те, що якийсь там Ахав хоче забрати собі чуже майно», — сказав єпископ Станіслав і додав, що є тільки один справедливий та милосердний цар, який нічого не забирає, а лише дає нам надію і благодать та винагороджує за страждання.

«У Бога є своя справедливість і ніхто не зможе від Нього відкупитися. Немає іншого Царя та іншого Бога, ніж Ісус Христос, Який віддав за нас своє життя на хресті. Ми повинні цінувати своє християнство, викинути всіх золотих тельців і жити по совісті», — завершив свою проповідь єпископ Станіслав Широкорадюк.