Єпископ Василій Івасюк закликав священиків єпархії до капеланського служіння
  • Втр, 07/02/2017 - 08:40

Військовий капелан – священик, котрий служить для воїнів у зоні Антитерористичної операції. Він може виконувати своє завдання як на передовій, так і в тилових частинах і формуваннях та служити хворим і пораненим в госпіталях. Капелан, як свідомий громадянин України і духовна особа нашої єпархії, несе повну відповідальність за свої вчинки, слова і діла. Він строго дотримується церковного права і військового уставу. Завданням капелана є надавати духовну допомогу військовослужбовцям на передовій, хворим та пораненим у шпиталях і доброю поведінкою морально підтримати в найтяжчі хвилини наших солдат та офіцерів.

На початку бойових дій священнослужителі Коломийсько-Чернівецької єпархії активно включилися допомагати військовим духовно, а також продуктами харчування і медикаментами. В УГКЦ є створений Департамент капеланського служіння в місті Києві, котрий налагоджує зв’язки з відповідними відомствами Збройних Сил України і має змогу централізовано направляти священика-капелана у місця відповідного призначення на фронті та найбільшої потреби.

Заслухавши звіт про працю капеланів Коломийсько-Чернівецької єпархії, враховуючи їхні успіхи і труднощі та необхідність посилення централізованого командування, збереження дисципліни та дотримання порядку, Пресвітерська рада Коломийсько-Чернівецької єпархії 27 грудня 2016 року Божого прийняла рішення посилити контроль за капеланським служінням та продовжувати централізовано направляти всіх бажаючих священиків через Департамент УГКЦ в Києві. Закликаємо священиків, котрі мають високі моральні якості, готові винести всі труднощі військового життя, зголоситися до служіння в зоні АТО та допомогти українським військовослужбовцям виконати свій обов’язок захисту Вітчизни. Починаючи з січня 2017 року Божого, кожний священик, котрий готовий послужити воїнам ЗСУ, повинен отримати дозвіл та благословення місцевого Ієрарха і за погодженням Департаменту відбути на місце капеланського служіння, куди отримає скерування. Самостійно, без благословення, священик не може покидати своєї парафії і їхати на капеланське служіння, адже кожен священик складав присягу Богові під час рукоположення про те, що своєї парафії не покидатиме без відповідного дозволу. Тільки тоді капеланське служіння буде плідне і благословенне, якщо воно буде звершуватися в рамках Божого і церковного закону.

Згідно рішення Синоду Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Коломийсько-Чернівецькій єпархії поручено духовну опіку над вірними м. Бахмут Луганської області. Єпархіальне управління зобов’язує деканів знайти священиків капеланів з-посеред свого клиру з правдивою любов’ю до українського народу в серці та прийняти на себе духовно-патріотичну місію послужити воїнам в зоні АТО, а також на короткий час прийняти уряд пароха у прифронтовій зоні для вірних м. Бахмут нашої Церкви у цій парафії.

Церква і люди чекають на священиків-патріотів з Коломийсько-Чернівецької єпархії, котрих є дуже багато і готові виконати свій обов’язок не на словах, а на практиці нести Слово Боже хворим, пораненим, дітям, пенсіонерам і всім потребуючим спасіння. Амінь

Благословення Господнє на вас!
+єпископ Василій Івасюк

Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ

м. Коломия
31 січня 2017 р. Б