«Єпископ, який не карає, дозволяє зло»
  • Птн, 25/07/2014 - 11:03

Перш ніж ми візьмемося за реформу Канонічного права, насамперед треба потрудитися, щоб його пізнати. Такими словами кардинал Франческо Коккопальмеріо пригашує запал щодо швидкої реформи Кодексу.

Він підкреслює, що, наприклад, у питанні боротьби з педофілією єпископи мають у своєму розпорядженні всі необхідні юридичні засоби. Проблему ж становить не так брак юридичних важелів, як їх незнання і незастосування, підкреслює префект Папської ради з питань юридичних текстів.

Особливим  чином єпископи мають проблеми з карними процедурами. Однак Церква мусить карати! Якщо пастир не реагує на злочин накладенням кари, то тим самим він певним чином дозволяє існувати злу, або принаймні створюється таке враження, сказав кардинал Коккопальмеріо, посилаючись на постуловану вже Бенедиктом XVI потребу реагувати києм і батогом на зло в Церкві, що потім підхопив Папа Франциск. Ватиканський ієрарх нагадує, що сам Ісус ще радикальніше говорив про реакції на зло, вказуючи на млинове жорно для тих, хто викликає скандали.

В інтерв’ю для «L’Osservatore Romano» кардинал Коккопальмеріо згадав також очікуване прискорення процедур визначення шлюбу недійсним. Він визнав, що всілякі вдосконалення якнайбільш бажані, однак застеріг, що має бути збережено початкову мету процедури, тобто розпізнання правди, чи це подружжя було укладене дійсним чином.

Крім того, кардинал повідомив, що з вересня його дикастерій матиме власну інтернет-сторінку (www.delegumtextibus.va), яка служитиме допомогою в кращому пізнанні та застосуванні канонічного права. Папська рада з питань юридичних текстів розмістить там свою документацію.