Єпископ Йосиф Мілян: «Ми сьогодні молимося, щоби відкрита рана України і світу – «Чорнобиль», якнайскоріше загоїлася»
  • Втр, 26/04/2016 - 17:11

В ніч з 25 на 26 квітня 2016 р., за участі Владики Йосифа Міляна, Єпископа-помічника Київського, в місті Славутич, що на Київщині, провели низку заходів приурочених пам’яті тридцятої річниці катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції.

Вечір пам’яті проходив просто неба, на центральній площі міста. Попри пізню пору та невеликий дощ, біля пам’ятного знаку «Героям Чорнобиля» зібралось чимало людей. Зазначимо, що м. Славутич є новоствореним в 1986 році містом у Київській області, де проживають переважно переселенці після Чорнобильської катастрофи та персонал, що обслуговує Чорнобильську АЕС.

Офіційна частина програми розпочалась о 23:30 год., підчас чого зі словом виступили почесні гості та представники релігійних організацій.

Від Київської архиєпархії УГКЦ, разом із Владикою Йосифом Міляном у заході взяв участь о. Юрій Логаза, адміністратор парафії Матері Божої Неустанної Помочі УГКЦ м. Славутич.

Під час виступу Преосвященний Владика Йосиф зазначив, що людина часто сприймає рядки Святого Письма та релігію як систему заборон. Але якщо за словами Архиєрея, подивитися на Господа, який є Любов, Добро і Милосердя, тоді зрозуміємо, що батьківська пересторога до своїх дітей, є для того, щоб вони були щасливі: «Якби ми – діти, вміли користати із застороги своїх батьків, скільки менше кривди понесло би людство?», – запитав Владика.

Продовжуючи Він зауважив: «Ми сьогодні відзначаємо тридцятиліття катастрофи в Чорнобилі і це не тільки проблема українців. Свого часу Ліна Костенко розважаючи над розп’яттям Господа мовила:

«Куди піду? Куди тепер піду?

Де на землі земля обітована?

Солдати в Гетсиманському саду,

І цілий світ — як розкрита рана…»

Властиво розкритою раною світового масштабу є Чорнобиль. Сьогодні від імені Української Греко-Католицької Церкви, схиляю чоло перед тим народом, який живе у Славутичі, та який надалі чинить ліквідацію тієї техногенної катастрофи», – наголосив Архиєрей.

Ведучи далі Він зазначив: «Ми сьогодні молимося і просимо Господа, щоби упокоїв зі святими тих, які зазнавши випромінення і радіації поклали своє життя за те, щоби ця відкрита рана України і світу якнайскоріше загоїлася. Дай Боже щоби світили нам українцям зорі щастя над нашим небозводом, і щоби ніколи не падала «зоря полин» в українську траву, затруюючи води, трави  приносячи Людству смерть», – наголосив Єпископ.

Завершуючи Владика зазначив: «Я думаю це пересторога нам, і майбутнім українцям, і цілому світові, щоби ми широко розплющеними очима вдивлялися в природу, як в живу ікону Господа Бога. Тоді будемо справді відноситися на «Ви», і будемо шанувати як Божий дар те, що нам Господь дав і дає для нашого щастя».

Потому о 00:23 год, (час вибуху катастрофи) всі вирушили зі сцени до пам’ятного знаку «Героям Чорнобиля», де поклали квіти та запалені свічки біля іменних табличок загиблих Героїв. Під час цього символічно вдарили 30 разів в дзвони та загуділи сирени.

«Зі святими упокой Господи душі, що загинули під час ліквідації катастрофи. Всім, що працюють для кращого майбутнього України, в тому числі в Чорнобилі, подай Господи доброго здоров’я і многих та благих літ», – цими словами в тиші заохотив усіх присутніх молитись Єпископ-помічник Київський, Владика Йосиф Мілян.