Єпископ Йосиф Мілян на Черкащині освятив новий храм УГКЦ
  • Втр, 12/06/2018 - 13:22

10 червня 2018 року, Преосвященний Владика Йосиф Мілян, у селі Мехедівка, що на Черкащині звершив чин Освячення нового храму УГКЦ.

У Михедівці Архиєрея радо зустріли парафіяни громади та священики Черкащини на чолі з парохом храму Успіння Пресвятої Богородиці, Протопресвітером Черкаським о. Юрієм Голоднюком.

Перед початком Архиєрейської Божественної Літургії Владика очолив Чин освячення нового храму. Під час молитви, згідно літургійних приписів освятили новий престіл. Як розповідають очевидці, спершу його омили, а відтак напували вином та рожевою водою, як символ кровної жертви Христа та мучеників Церкви. Далі новий престіл помазали миром.

Після цього, присутні здійснили процесійний хід довкола храму з мощами Блаженного Миколая Чарнецького. Преосвященний Владика Йосиф урочисто заніс мощі в новий храм, де їх вклали у престіл та залили воском.

Продовжили торжество Архиєрейською Божественною Літургією, яку звершували вже на новоосвяченому престолі. Співом та прислугою супроводили молитву брати-семінаристи Київської Трьохсвятительської духовної семінарії.

Під час проповіді Владика згадав про те, що колись Черкащина постраждала від геноциду 1932-1933 рр., коли на цих теренах люди вмирали від штучного голоду. Ведучи Єпископ навчав про Пресвяту Євхаристію. Він зауважив, що коли людина приймає Тіло і Кров Господа нашого Ісуса Христа, тоді Бог із великої любові вкладає у нас Себе Самого: «Сьогодні в Євангелії говорилося про Хліб, про особливий Хліб! Хліб, як завдаток вічного життя, Хліб, як Тіло Христове. Очевидно ці терени пережили нестачу хліба. Старші люди добре знають, що таке бути голодним… Бо мільйони українців згинули у страшному голодоморі 30-х років. Але і мільйони українців гинуть духовно сьогодні лише через те, що мають нагоду споживати Хліб Небесний – Тіло Христове, щоби жити вічно, і не користають з цього. Нічого для нас не коштує абсолютно усвідомити і визнати Бога своїм паном, своїм початком і кінцем – Альфою і Омегою», – наголосив Архиєрей.

Пізніше Владика нагадав парафіянам, що храм – це не лише культова споруда, а дім Божий, даний, щоб ми могли прийти до неба… У храмі, в кивоті, на нас завжди чекає Христос: «Нам слід дбати за храм нашої душі, не опускати частої сповіді. Саме через це слід пильнувати, щоб не зневажати жодної людини, бо часто так буває, що люди шанують ікони, а інших людей зневажають», – зауважив Єпископ.

Владика нагадав, що Церква – це люди, тому заохотив парафіян частіше збиратись разом на молитву, кликати на молитву дітей, дбати не лише про дім Божий, щоб він був прикрашений і прибраний, а й про територію коло храму.

Прес-служба Київської архиєпархії

За матеріалами КТДС