Єпископ Йосиф (Мілян) освятив іконостас в храмі УГКЦ у Чернігові
  • Пон, 19/10/2015 - 12:43

18 жовтня 2015 р., Владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київський, здійснив чин освячення нового іконостасу, в храмі Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ, в Чернігові.

Торжество розпочали Архиєрейською Божественною Літургією. Перед цим вірні УГКЦ Чернігова, разом з духовенством та чисельними гостями парафії, урочисто зустріли Владику. Наймолодші парафіяни на чолі з парохом, ієромонахом Петром Лозою, хлібом і сіллю щиро вітали Єпископа на Чернігівській землі.

Опісля Архиєрей освятив новий іконостас, який нещодавно було привезено до храму, після чого очолив Божественну Літургію. Співслужили з Єпископом о. Петро Лоза, о. Іван Левицький, о. Роман Пушка та о. Юрій Логаза.

Під час Богослужіння, три сестри редемптористки склали перед Архиєреєм часові обіти.

Проповідуючи слово Боже, Єпископ говорив про те, що люди, які живуть в місті, часто хочуть вирватись з нього, щоб хоча б на трохи побути в іншому середовищі. За словами Владики це потрібно людині для того, щоб почутися вільнішою. Одночасно місто дає почуття гармонії та єдності. Проте дуже часто залишаємо його у пошуках свободи.

У проповіді Архиєрей звернув увагу на різні виміри смерті, з якими людині доводиться зустрітись: «Дуже часто в житті тратимо стосунки. Вони справді вмирають між батьками та дітьми. Вмирають через непорозуміння, через світоглядні позиції. Дуже часто діти не розуміють батьків, та в результаті, опиняються в різних складних становищах… Діти пробують наркотики, алкоголь, куштують гріховного життя, втрачають духовні цінності… Вмирають духовно!… Ми часто не знаємо як з цим порадити, та в безнадії кажемо: «такий вже світ»… Та гірше є те, коли ми перестаємо плакати над гріхами наших дітей, які вмирають духовно, адже це веде в розпач, в безнадію та в бездіяльність…».

Ведучи далі, Владика звернув увагу вірних на єдність, яка так сьогодні усім потрібна: «Початком єдності – нормальних людських відносин, є єдність і цілісність кожної окремої особи. Та надважливо є зберегти єдність і цілісність людини з Богом. Адже Він єдиний, може заспокоїти плачучих матерів над могилами свої кіборгів» – наголосив проповідник.

Завершуючи Владика звернув увагу на подію, яка цього дня відбулась у храмі: «Я думаю, що багато із вас, сьогодні дивлячись на сестер, які складали часові обіти, з трепетом спостерігали за цим дійством. Молоді та усміхнені дівчата помирають для світу. Чого ради?… Помирають для світу, щоб служити світу! Вони боряться за те щоби померши для світу, жити для Бога. Непроста ця боротьба, але дуже потрібна! Бо це приклад цих слів з Наїну «Юначе кажу тобі встань» – Продовжуючи Єпископ ще раз наголосив – Як бачимо, смерть має різні виміри, та найгірше, коли бачимо смерть душі і тіла!… Тому як християни ніколи не годімся з нею, а шукаймо цього Назарейського Учителя, який піднесе нас до життя» – завершуючи наголосив Архиєрей.

По завершенні Літургії було зачитано звернення Синоду Єпископів УГКЦ, до всіх людей доброї волі, напередодні виборів до місцевих органів державної влади.

Завершуючи о. Петро, подякував Єпископу за спільну молитву та батьківську опіку на парафією. Після цього було зачитано подяки окремим парафіянам, за те, що значно долучились, до зведення іконостасу.