Єпископ Йосиф (Мілян) в Будапешті відкрив виставку «Історія УГКЦ в підпіллі. Вихід з підпілля»
  • Срд, 10/06/2015 - 11:12

8 червня 2015 року, в Центрі української культури в Угорщині, відбулося відкриття виставки «Історія УГКЦ в підпіллі. Вихід з підпілля». Виставка приурочена до 25 – ліття виходу Церкви з підпілля.

Відкрив виставку єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ, Преосвященний Владика Йосиф Мілян – голова пасторально-міграційного відділу УГКЦ. У відкриті заходу взяли участь Юрій Кравченко – Голова Українського Державного самоврядування в Угорщині, Ярослава Хортяні – речник української меншини в парламенті Угорщини та ієрей Дам’ян Габорій – душпастир для українців Угорщини.

Звертаючись до присутніх, Єпископ зазначив: «Історія Української Греко-Католицької Церкви стала спадкоємством цілої Вселенської Церкви. За словами патріарха Йосифа Сліпого, Українська Греко-Католицька Церква поклала на вівтар правдивої єдності з Богом, і Апостольським Престолом «горе трупів і море крові». Це сьогодні може стати благодатною вологою у зростанні нових поколінь правдивих християн третього тисячоліття, що житимуть у святості і жертвенній любові до Церкви та рідного народу».

Ведучи далі Преосвященний Владика наголосив: «Світло поборює темряву, добро поборює зло, а правдива Церква завжди переслідувана… Нашу Церкву сьогодні не перереєстровують в Криму, її переслідують і пробують знищити в окупованих областях України, де знову наочно збуваються Христові Слова «Переслідували мене, переслідуватимуть і вас». Це ознака правдивої Церкви» – наголосив Єпископ.
На завершення заходу, о. Дам’ян подякував учасникам зустрічі за присутність та поінформував, що дана виставка відбувається за підтримки Інституту Історії Церкви, Українського Католицького Університету, та протягом літа буде виставлена в різних містах Угорщини.

Серед гостей були присутні представники українського Державного Столичного Самоврядування на чолі з Головою Державного Самоврядування м. Сегед – п. Наталією Шайтош, українці з Сегеду, Вацу, Будапешту та американські студенти, які навчаються у Центральному Європейському Університеті.