Єпископ Йосиф (Мілян) в Черкасах освятив новий храм УГКЦ
  • Пон, 28/09/2015 - 16:47

У Черкасах 27 вересня 2015 року, на свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, Єпископ-помічник Київський Йосиф (Мілян) освятив новий храм Святого рівноапостольного князя Володимира УГКЦ.

У Черкасах Архиєрея чекали вірні ще однієї парафії, які так само віднедавна тішать новим храмом. Прихожани церкви Покрови Пресвятої Богородиці на чолі з парохом о. Юліаном Шереметою чисельно зустріли владику та подякували йому за духовний і батьківський провід парафії. Єпископ уділив парафіянам архиєрейського благословення та висловив радість від процвітання молодої парафії.

Тим часом владику Йосифа з нетерпінням чекали парафіяни храму Святого рівноапостольного князя Володимира. Архиєрея урочисто зустрічали перед храмом прихожани та гості парафії. Малеча щиро вітала дорогого гостя, а на знак шани вручили архиєреєві запашний коровай.

Єпископ подякував за вітання, опісля здійснив чин освячення нового храму та очолив Божественну Літургію. Співслужили на Літургії священики, які приїхали з різних частин Київської архиєпархії, щоб розділити з вірними УГКЦ в Черкасах, радість цього великого свята.

Проповідуючи Слово Боже, єпископ говорив про глибину знаку Хреста: «Від самого початку християнської Церкви, цей символ Хреста, увійшов у ціле єство нашої віри. Знаком Святого Хреста долали усі негаразди, оздоровляли хворих, боронилися від злих духів, знаком Святого Хреста навертали людей з губної грішної дороги… Апостол Павло справді дуже багато говорить про хрест – як про силу та перемогу… Сьогодні до цього Святого Знамення підходимо з різними духовними потребами і шукаємо відповідей на різні питання…»

Ведучи далі, владика звернув увагу слухачів на теперішні важкі умови, в яких знаходиться наша держава: «Часто себе запитуємо про причини війни і важкого горя багатьох людей… Згадаймо як свого часу медійний простір показував сцену, як падав хрест на Київському горбі біля Жовтневого палацу… Оголена жіноча постать з бензопилою ампутувала Хрестові ноги… Навколо стояло багато журналістів, людей, які напевно мали на своїй шиї хрестик. Навколо стояло повно людей охрещених, для яких цей символ мав би бути святим. Однак ніхто її не зупинив... За все мусимо платити… Бог не карає! Бог не карає, але наслідки нашого гріха мусять бути вирівняні. Бог прийшов у цей світ щоби нас спасти, перенісши хресну смерть як людина, переміг смерть і дарує людині життя вічне. Тому й важливий є для християн хрест - бо це знак нашої перемоги!» - наголосив проповідник.

«Сьогодні стоїмо перед знаменом святого Хреста, стоїмо перед скромним храмом, який увінчує цей Знак перемоги, щоби молячись у ньому, набиратися християнського духу від Слова Божого. Можемо на хресті власного життя щоденно себе розпинати… Кожен мусить через маленькі свої хрести принести жертву – змовчати, терпіти, безкорисно комусь послужити, щось подарувати, позичити не чекаючи повернення. Із таких маленьких хрестів збудуємо собі кладку між землею та небом, щоб перейти до вічності і щоб справді торжествувати з Богом… Сьогодні вшановуючи Хрест, звертаймо на Нього увагу і не біймося Його, бо Він для нас сила і перемога!» - завершуючи проповідь, наголосив єпископ.

По завершенні Божественної Літургії архиєрей ще раз звернувся до вірних та зауважив: «Велич і стояння перед Богом, не залежить від муру, його естетики, краси… Велич цієї святині залежить очевидно від святості Бога, який створив Церкву і є її Головою. Духовне наповнення цього храму, до якого будете приходити буде залежати вже від вас... Радію разом з Вами з цього здобутку. Дякую о. Петрові та усім Вам, які причинилися до зведення та завершення цього Божого храму. Я переконаний, що найважливішою будовою Церкви, це будова людських душ. Тому зичу Вам, щоб Ви ставали живим і добрим фундаментом локальної Церкви».

Опісля адміністратор парафії, о. Петро Кічула, висловив вдячність архиєреєві за присутність, освячення храму та проповідь Слова Божого, яке додало ще більшої міці живим фундаментам цієї Церкви.