Єпископ з Лівії: Ми – маленька спільнота, але не покинемо цього місця
  • Птн, 31/01/2020 - 16:40

Ми живемо посеред бомб та вуличних боїв, але Церква не покине цього місця, – запевняє апостольський вікарій столиці Лівії – Триполі.

Мальтійський францисканець, єпископ Джордж Бугежа в інтерв'ю італійській газеті «Avvenire» зазначив, що в Лівії  на 7 млн мешканців є 3 тис. християн і всі вони - іноземці. Походять переважно з Філіппін, Індії та Пакистану, а також з країн на південь від Сахари. «До 1969 р., коли Муаммар аль-Каддафі прийшов до влади, у Триполі було 39 церков і каплиць. Сьогодні залишилася лише одна, присвячена св. Франциску. Навіть собор перетворений на мечеть», – каже єрарх. Крім нього, у столиці країни служить лише один священник та вісім монахинь із Згромадження Сестер Місіонерок Милосердя, заснованого матір'ю Терезою з Калькутти.

Єпископ Бугежа наголосив, що сьогодні головне завдання Церкви – навчити людей бути добрими і прощати. «Справа не в тому, стільки зробиться, але в тому, як це зробиться», – запевняє єрарх. Спільнота не забуває про бідних. У двох центрах допомоги приймає лікар та кілька медсестер, щоби підтримати тих, хто найбільше потребує.

На запитання про мігрантів, які прибувають до Лівії, єрарх, що походить з Мальти, зазначив, що Церква не заохочує їх перепливати Середземне море до Європи. Коли хтось приходить попросити поради з цього приводу, варто його відмовити, тому що не можна ризикувати своїм життям. Натомість у співпраці з міжнародними інституціями Церква намагається допомогти та підтримати їх у побудові майбутнього.