Єпископат Франції: захист дітей стане абсолютним пріоритетом
  • Птн, 15/10/2021 - 16:37

Єпископат Франції наголосив на рішучості зусиль усіх єпископів, а разом з ними і католиків, щоб захист дітей став абсолютним пріоритетом.

12 жовтня 2021 року президент Конференції єпископів, архиєпископ Ерік де Мулен-Бофорт зустрівся з міністром внутрішніх справ Джеральдом Дармоненом. Єрарх розпочав розмову, вибачившись перед всіма, кого образили та травмували факти, що містяться у нещодавно опублікованому звіті Незалежної комісії з питань сексуального насильства у Церкві Франції (CIASE).

Під час зустрічі було наголошено, що "масштаби сексуального насильства та агресії проти неповнолітніх, викладені у Звіті, вимагають від Церкви переглянути свою практику в цьому контексті". Французький єпископат робитиме усе можливе для того, щоб захист дітей став абсолютним пріоритетом.

Наприкінці зустрічі Дарманен виклав своє бачення таємниці сповіді. Священники, які знають про "злочини", вчинені проти дітей віком до 15 років, повинні подати ці факти "до суду", не порушуючи таємниці сповіді, сказав міністр.

У свою чергу, архиєпископ Ерік де Мулен-Бофорт перед зустріччю в Міністерстві внутрішніх справ нагадав, що "таємниця сповіді, накладена на священників канонічним правом, не суперечить кримінальному законодавству Франції" і завжди "поважалася Французькою Республікою".

Таїнство покаяння, як додав Рейнський архиєпископ, є «моментом, коли жертва, наприклад дитина, може розповісти про свої страждання, (...) тому що впевненість у таємниці дозволяє їй поділитися найважчим". Це, за підтримки священника, який слухає сповідь, може стати першим кроком до розповіді про злочин поза таїнством.

Таємниця сповіді вище законів Республіки, але "для нас, християн, віра пробуджує совість кожної людини, закликає нас не втомлюватися шукати добра, що не може статися без поваги до законів нашої країни", - сказав французький єрарх під час зустрічі з міністром внутрішніх справ.