Єпископат РКЦ в Україні: станьмо на захист життя конкретною дією та ревною молитвою
  • Втр, 21/03/2023 - 10:29

Звернення єпископів Римсько-Католицької Церкви в Україні на День святості життя

 

Дорогі брати й сестри!

Сьогодні в Церкві ми відзначаємо Урочистість Благовіщення, а разом із нею – День святості життя. Роздумуючи над таємницею Бога, Який за згодою Марії з Назарету та силою Святого Духа прийняв людську природу, ставши одним із нас, ми відкриваємо цінність та гідність життя кожної людини від її зачаття до природної смерті.  

Під час війни ми ще краще розуміємо ціну людського життя. Ми здригаємося, коли чуємо, а іноді теж бачимо, як людина може вбивати іншу людину. Наше серце кричить: «НІ – смерті невинних!!!». На жаль, людське життя нищать не лише під час цієї війни. Щороку мільйони дітей гинуть від аборту в лонах своїх матерів. Кожні 11 секунд в Європі вбивають дитину в лоні матері. Аборти стали першою причиною смертності людства. Нашим величезним болем є те, що за роки незалежності в Україні було зроблено понад 30 мільйонів хірургічних абортів; надалі діють закони, які схвалюють вбивство невинних. Цивілізацію життя руйнують також багато інших гріхів та занедбань проти людського життя й християнських сімейних цінностей; ці гріхи, зокрема, евтаназія, іn vitro, сурогатне материнство, гендерна ідеологія, порнографія, розлучення, дошлюбні стосунки, залежності, насилля, просування законів, що нищать життя й сім’ю, мовчання на зло й байдужість, поширюються в нашій країні та світі.

Як повчає Святе Письмо, жоден людський гріх не має лише індивідуального виміру, а отже, його наслідки завдають ран Богу, нашим ближнім, Церкві, людському суспільству. Усвідомлюючи це, ми, як люди віри, не можемо залишатися байдужими – ми повинні стати на захист життя й сім’ї конкретними діями та ревною молитвою про навернення нашого народу, своє особисте навернення.

Тому сьогодні, як це вже стало традицією в нашій Церкві в Урочистість Благовіщення, пропонуємо здійснити духовне усиновлення дитини, якій загрожує смерть у лоні матері. А в першу суботу квітня просимо провести в парафіях покутний молебень за гріхи та занедбання проти людського життя й християнських сімейних цінностей, який завершиться актом віддання Непорочному Серцю Діви Марії.

З пастирським благословенням

Єпископи Римсько-Католицької Церкви в Україні

19 березня 2023 року