Єпископи Аргентини просять владу дозволити відправляти літургії за участі вірних, дотримуючись визначених правил
  • Птн, 24/04/2020 - 17:47

Аргентинські єпископи приготували 13 пунктів, дотримання яких дозволило б безпечно відправляти літургії за участю вірних. Вони наголошують, що «літургія, в якій мінімалізовано загрозу, є менш небезпечною, ніж черги в банках та магазинах, які є дозволені чинними нормами». У спеціальному листі до влади, єпископи нагадують, що потрібно думати не лише про економічні наслідки пандемії, але і про духовні, спричинені довгим браком можливості брати участь в Євхаристії.

Запропоновані 13 пунктів випрацювала комісія єпископату Аргентини у справах віри і культу після консультацій з усіма єпископами. Вони зазначають, що в часи кризи онлайн літургії і духовне причастя є дуже важливою підтримкою, однак вірних не можна повністю позбавити підтримки, що надходить із прийняття св. Причастя. Єпископи нагадали про навчання ІІ Ватиканського собору та св. Івана Павла ІІ про значення Євхаристії в житті християнина.

Єпископи вказують, що потрібно якомога швидше знайти безпечний вихід з ситуації, що склалась. Тому вони пропонують обов’язкові принципи, які обмежуватимуть можливість зараження. Серед них збереження обмеження кількості осіб, що можуть бути присутніми в храмі на літургії, дотримання дистанції 16 кв. м. на особу, дезінфекція рук священника перед уділенням Причастя виключно на руки, уникнення черг до Причастя (священник повинен сам підходити до вірних, котрі сидітимуть в лавках), скорочення тривалості літургії до 40 хвилин, а також збільшення кількості самих літургій, щоб в них могли взяти участь більше осіб.

Що стосується старших та хворих осіб, єпископи нагадують, що вони повинні мати можливість приймати св. Причастя вдома. Крім того, єпископи вважають за необхідне надалі надавати диспенсу від участі в недільних і святкових літургіях, щоб вірні, які найбільше побоюються коронавірусу, не були зобов’язані виходити з дому і брали участь в літургії онлайн.

«Ми пропонуємо владі план, який сприятиме тому, що участь в літургіях не буде більш ризикованою, ніж інші активності, дозволені чинними санітарними нормами», - пишуть єпископи у листі до влади Аргентини. Вони наголошують, що якщо слід оцінювати вплив епідемії на економіку, то слід також оцінювати і те, що може спричинити потіху і підтримку людям в ці важкі часи.