Єпископи Австралії: релігійна свобода під загрозою
  • Срд, 10/11/2021 - 15:42

Архиєпископ Пітер Коменсолі з Мельбурна зазначив, що внесення поправки щодо релігійних питань до закону про рівні можливості серйозно обмежує права релігійних організацій в управлінні їх діяльністю, відповідно до своєї віри та сумління.

Нейл Фостер, професор права в Університеті Ньюкастл, проаналізувавши проект закону, який був скерований до другого читання, зазначив, що він є серйозною загрозою для релігійної свободи. Як коментує юрист, разом із поправками, школи, які провадять релігійні організації, втратять право обирати кадри на основі того, чи визнають вони фундаментальні цінності, яких навчають в школі.

Крім того, усі школи такого типу буде зобов’язано, щоб закон, відповідно до якого критерій прийому на роботу на основі релігійних переконань повинен бути обґрунтованим, що дана робота фактично вимагає пов’язаності із прийнятим критерієм. В результаті, щодо застосування критерію рішення прийме суд.

«Я глибоко стурбований тим, що віруючим людям уряд може почати говорити, що для них повинно бути важливим у їхніх релігійних організаціях», - коментує проект закону Архиєпископ Коменсолі. На його думку, «у багатьох сферах католики провадять організації з відкритою та інтеграційною участю на користь усіх людей, якими опікуються, незалежно від особистої ситуації кожного з них. А тут раптом уряд вирішив сказати їм, чи їхня релігійна ідентичність може бути фактором у вирішенні питання прийому на роботу».

Єрарх також зазначив, що католицькі школи є «світлом довіри і відзначаються гостинністю власне тому, що ними управляють, опираючись на віру і католицькі цінності».

Архиєпархія Мельбурна звернулась до уряду з проханням ще раз переглянути проект закону.