Єпископи Бразилії підтримали суспільні протести
  • Пон, 24/06/2013 - 15:31

Уже два тижні по всій Бразилії тривають маніфестації з вимогою змін у багатьох сферах суспільного життя. Таких багатомільйонних демонстрацій в країні не відбувалося з вісімдесятих років, коли в кінці панування військової диктатури суспільство вимагало відновлення демократії. За ситуацією в країні уважно стежить Церква. Кардинал Раймунду Дамасцену Ассіс, голова єпископату, зустрівся з президентом Ділмою Руссефф. Постійна рада Конференції єпископів скерувала ноту до бразильського суспільства під назвою «Почути лемент, який лунає з вулиць».

Бразильські єпископи публічно висловлюють солідарність і підтримку маніфестаціям, оскільки вони відбуваються в пошані до громадського порядку, безпеки та миру. За словами пастирів, суспільні протести є феноменом, що залучає до дій бразильський народ, пробуджує нову свідомість у суспільстві.
Демонстрації на вулицях багатьох міст, в яких переважна більшість молоді бразильці, показує всім, що неможливо далі так жити в країні, де є багато нерівності. Протести базуються на справедливому і необхідному відновленні соціальної політики для всіх. Вони є закликом проти корупції, безкарності та відсутності прозорості в управлінні суспільним благом.

Як зазначають єпископи у своїй ноті, маніфестації, що відбуваються, пробуджують надію, коли лунає спільний вигук: «Велетень прокинувся!». Організовані цими днями протести свідчать, що бразильці не сплять у «зручній колисці».

У кінці ноти єпископи висловили сподівання, що всі ці протести на вулицях міст підвищать рівень участі громадськості в прийнятті рішень про своє майбутнє і покладуть початок нової ери для всіх. «Нехай лемент народу почують» – наголошують єпископи.

Президент Ділма Руссефф у своєму звернення до нації по радіо і телебаченню запевнила, «що уряд чує голоси вуличних протестів». Крім того, зазначила, що «громадяни мають право публічно висловити своє невдоволення». Найближчими днями уряд зустрінеться з представниками профспілок та організаторами мирних протестів, які відбуваються з дотриманням громадського порядку та миру.

За матеріалами: pl.radiovaticana.va