Єпископи Буркіна-Фасо попереджають про суспільний вибух
  • Срд, 07/08/2013 - 09:42

«Буркіна-Фасо потребує справедливості, поєднання та миру. Урядовці, опозиція чи інші суспільні групи повинні стриматися від насильства і поглиблення напружень, які занурюють країну в хаос, а діяти задля загального добра та людської гідності».

Ці слова містяться в пастирському листі місцевих єпископів. Він є результатом недавнього пленарного засідання, упродовж якого єпископи цієї західноафриканської країни аналізували складну ситуацію, в якій опинилася їхня батьківщина. Криза в Буркіна-Фасо пов’язана з полеміками довкола проекту створення вищої палати парламенту. Однак, як вказує Церква, її причини є набагато глибшими.

Населення країни – нагадує єпископат – це в основному молоді люди, незадоволені існуючою системою. Небажання пробуджує насамперед корупція та інституційний клієнтелізм. З іншого боку, поступово зростає рівень освіти, поширюються нові медіатехнології та збільшуються очікування молодого покоління. «Гроші стали цінними і важливішими за сім'ю, націю, державу чи Бога», – пишуть єпископи Буркіна-Фасо. При цьому вони говорять про парадокс у вигляді зростання релігійних практик за відсутності моральних наслідків того, що визнають. Це супроводжується цинічним підходом до інституту демократії, яка призводить до збільшення поділів на багатих і бідних. Єпископи попереджають в цьому контексті про можливий суспільний вибух і висловлюють сумніви щодо потрібності створення сенату, який може тільки  генерувати витрати, будучи на практиці своєрідною копією нижньої палати парламенту.

За матеріалами: pl.radiovaticana.va