Єпископи Еквадору: не існує права на аборт
  • Птн, 21/01/2022 - 14:25

Переривання вагітності – це не право, а злочин: Єпископська Конференція Еквадору звернулася до Національної Асамблеї у справі законопроекту, який дозволяє робити аборт у разі зґвалтування, а також неповнолітнім чи жінкам з інвалідністю.

Рада Єпископської Конференції Еквадору звернулася із відкритим листом до членів Національної Асамблеї країни стосовно законопроекту, який гарантує добровільне переривання вагітності дівчатам, підліткам та жінкам у разі сексуального насильства. «Цей законопроект зосереджується виключно на абортах як єдиній альтернативі для жінок, що постраждали від зґвалтування, і зводить зачате людське життя до звичайного продукту без жодних людських прав», – йдеться у заяві.

Захистити людське життя від миті зачаття

У згаданому документі церковні очільники Еквадору пояснюють, що Конституційний суд звернувся до Уповноваженого з прав людини, а згодом і до Національної Асамблеї, із проханням врегулювати «умови та вимоги щодо відповідного балансу між захистом життя від миті зачаття та конституційними правами жінок, які постраждали від зґвалтування».

На думку Єпископської конференції, згаданий законопроект грунтується на двох «безпідставних» припущеннях, а саме, що аборт є правом і що людське життя не починається від зачаття. Пригадуючи, що Конституція Еквадору захищає життя від зачаття і що аборт не є частиною сексуальних і репродуктивних прав та планування сім’ї, єпископи підкреслюють, що «жоден міжнародний або національний закон не визнає аборт як право».

Рада Еквадорської єпископської Конференції підкреслює, що людське життя починається від миті зачаття, згідно медичних наук, тому вказувати гестаційний вік, до якого можна зробити аборт, суперечить будь-яким науково технічним висновкам».

Єпископи також застерігають, що будь-яке хірургічне втручання після зачаття ставить крапку в «постійний і необгрунтований спосіб» закінчує життя людини та зауважують, що необхідно враховувати ризик для здоров’я та життя матері. Переривання вагіності «ніколи не повинно використовуватися як виправдання для вбивства людини, навіть, тоді, коли у випадку зґвалтування, на авторів аборту не накладено жодного юридичного покарання», – говориться у зверненні.

Крім того, зґвалтування, згідно з Кримінальним кодексом, є злочином, але він не викривається і вичерпно не розслідується, що «сприяє почуттю безкарності та спонукає до його повторення», – підкреслюють єпископи у своїй заяві. «Заява про насильство, натомість, – додають владики, – дозволяє почати розслідування та вжити заходів для захисту на користь жертв». «Без відповідної заяви, отже, немає справедливості, ґвалтівник залишається безкарним, а жінка – беззахисною».

Захищати конституційні права медиків та жертв зґвалтування

Врешті, еквадорські єпископи нагадують членам Асамблеї, що лікарі користуються людським та конституційним правом, щодо моральних переконань, і тому медичний персонал «не повинен бути примушений виконувати аборт проти власних медичних, етичних чи моральних переконань», а, тим більше, під загрозою таких санкцій, як штраф або позбавлення волі. Звернення Єпископату Еквадору завершується закликом до членів Національної Асамблеї до «розсудливості та доброї волі», щоб забезпечити «належний баланс між захистом життя від зачаття та конституційними правами жінок, що стали жертвами зґвалтування».