Єпископи Філіппін закликали вірних не розповсюджувати фейкових новин
  • Втр, 27/06/2017 - 22:24

Єпископи Філіппін, де більшість населення становлять католики, видали пастирський лист до своїх вірних, в якому просять їх не розповсюджувати неправдивої інформації (фейкових новин).

Фейкові новини – неправдива інформація – зараз є поширеною проблемою в усьому світі, і в т.ч. на Філіппінах. Останні дослідження показали, що філіппінці проводять в інтернеті більше часу, ніж представники інших народів.

Душпастирський лист єпископи видали в той час, коли на Філіппінах доходить до використання фейкових новин у політичній боротьбі, в тому числі і з боку теперішнього контроверсійного президента Родріго Дутерте. Багатьох урядовців і працівників адміністрації правління президента звинувачують в тому, що вони використовують фальшиву інформацію.

Єпископи Філіппін гостро висловлюються на тему фейкових новин, зазначаючи, що такі повідомлення є не лише запереченням людського інтелекту, але й «гріхом проти любові», оскільки вони «не дозволяють людям приймати відповідні та здорові рішення, а натомість мобілізують до неправильних». У листі єпископів інтернет називають «місцем альтернативної істини».

Вони також перелічують чотири обов’язки католиків щодо істини:

1. Віра зобов’язує нас утримуватись від підтримки і популяризації альтернативної істини і пропагування фальшивих новин.

2. Католик повинен спростовувати брехню і неправду, коли володіє інформацією на дану тему.

3. Повинен відмовлятись бути особою, яка розповсюджує неправдиву інформацію і брехню, не лише в соціальних мережах, але й загалом в громадській думці та в звичайних розмовах.

4. Якщо ж натрапив на неправдиву новину, то слід дійти до її джерела і попередити своїх братів та сестер про портали та ЗМІ, яких слід уникати.

«Ми, ваші єпископи, приєднуємось до Господа Ісуса в Його молитві, щоб усі ми були освячені істиною, оскільки Словом Господнім є істина!», - наводить слова єпископів deon.pl.