Єпископи хочуть автономії в області. Це буде секта в Церкві, – попереджає світська аудиторка
  • Чтв, 15/10/2015 - 12:45

Жоден з синодальних отців не хоче змінити доктрину, але щораз більше зростає відчуття, що багато важливих питань повинні вирішуватися на місцевому рівні. На це звертає увагу Архиєпископ Марк Колерідж з Австралії.

На його думку, про сім'ю і шлюб важко говорити на універсальному рівні. Насамперед, тому, що немає такого поняття, як сім'я. Є тільки сім'ї і багато моделей сімейного життя, – наголошує Архиєпископ Колерідж.

«На місцевому рівні мають бути врегульовані питання, що стосуються душпастирської стратегії, зокрема щодо тих, хто відчуває труднощі – розповів  «Радіо Ватикану» австралійський Архиєпископ. – Потрібна більша креативність в цій сфері. Деякі кажуть, що якщо ми, наприклад, не відкриємо двері для розлучених, які мають нові стосунки, то весь Синод зійде нанівець. Я думаю, що це не так. Цей Синод повинен швидше відкрити нам двері для креативності щодо  конкретних ситуацій. Цього вчить нас сам Папа. Він показує нам, що ми маємо велике поле діяльності в душпастирстві. Ми не маємо альтернативи: старі рішення або нічого. Ми повинні думати по-новому. Наприклад, нам завжди говорили, що ми маємо публічно проголошувати істину, а приватно ставитися до людей з милосердям. Це вже позаду. Сьогодні нам потрібен громадський жест милосердя. Це те, що робить Папа Франциск. Наприклад, коли його запитали про гомосексуалістів, він відповів: Хто я такий, щоб їх судити. Це дуже публічний жест».

Цю тему також обговорювали на щоденному брифінгу з журналістами. Німецький бенедиктинський абат Єремія Шредер наголосив, що він часто чув, як отці Синоду просили більше повноважень для місцевих єпископатів при вирішенні питань, пов'язаних з шлюбом і сім'єю. На його думку, принаймні, двадцять єпископів висловлювалися за таке рішення, тоді як тільки двоє чи троє були проти цього, вказуючи, що єдність Церкви має зберігатися також у цій області.

«Я думаю, що, наприклад, у питанні розлучених, що мають нові стосунки, має бути дозвіл на місцеве душпастирське рішення. Католицька публічна думка в Німеччині є дуже чутливою до цього. Крім того, сприйняття гомосексуалізму та соціального схвалення гомосексуалізму дуже відрізняється залежно від культури. І тому для мене очевидно, що також у цій сфері треба дозволити єпископатам формувати власні душпастирські рішення, які повинні бути узгоджені з тим, що можна проповідувати, вчити і переживати в даному контексті», – сказав настоятель Шредер.

На небезпеки, що випливають з такого ставлення, звернула увагу світська аудиторка з Руанди. Є певні елементи вчення, які треба зберігати, – сказала вона на зустрічі з журналістами «Thérèse Nyrabukeye». Душпастирські рішення можуть бути різними, але вони повинні чітко відповідати вченню Церкви. В іншому випадку з Церквою можна буде робити що завгодно, і створимо собі секту всередині Католицької Церкви. Це дуже делікатне питання. Отці Синоду мусять це добре дослідити і подумати про наслідки таких рішень для природи Церкви, – додала аудиторка з Руанди.