Єпископи Європи: Милосердя задля ефективної євангелізації
  • Пон, 11/11/2013 - 11:39

«Давати свідчення віри через любов». Зустріч під цим гаслом, за участю єпископів і делегатів відповідальних у європейських конференціях єпископату за благодійну діяльність, закінчилася минулої середи в Трієсті. ЇЇ організувала в цьому італійському місті 4–6 листопада Папська Рада «Cor Unum» спільно з Комісією Ради Конференції єпископів Європи «Caritas in Veritate».

Як читаємо в заяві, виданій після зустрічі, обговорювали відносини між вірою, ділами милосердя та євангелізацією. Говорили про роль єпископа і віруючих як основних учасників благодійного душпастирства. Воно є не тільки відповіддю на потреби, що тепер виникають, але й створює спільноту, відкриту для тих, хто її потребує. Таким чином вона засвідчує віру в Ісуса, Який народився як убогий для убогих.

Богословські та душпастирські аспекти відносин між вірою і ділами милосердя представили учасникам голова Папської Ради «Cor Unum» кардинал Роберт Сара та кардинал Анджело Баньяско з Генуї, заступник голови Ради Конференції єпископів Європи. Також розглянули настанови, що містяться в торішньому motu proprio Бенедикта XVI про служіння любові Intima Ecclesiae natura. До того ж вислухали свідчення «Карітас» з Трієста та з Албанії.

Єпископи, що взяли участь у зустрічі, наголосили, що не можна провадити благодійної діяльності без віри. Це б призвело Церкву до ролі позаурядової організації допомоги, перед чим застерігає Папа Франциск. Віра неможлива без діл любові. Єпископи звернули увагу, що діла милосердя випливають з віри кожного християнина, але до їхнього сповнення потрібна церковна спільнота. До благодійної діяльності не можна делегувати тільки однієї структури. Останнім часом зростає розуміння, що цією працею мусить керувати єпископ єпархії. Наголосили також на важливості документа Папи Бенедикта XVI про служіння любові, щоб показати, що душпастирство милосердя є важливим інструментом євангелізації.

За матеріалами: pl.radiovaticana.va