Єпископи Європи про переслідуваних у Нігерії християн
  • Чтв, 09/07/2020 - 22:17

За останні п’ять років у Нігерії вбили щонайменше 6 тис. християн. Свою солідарність з переслідуваними висловили єпископи Європи. Вони закликали держави-члени ЄС вжити конкретних дипломатичних, політичних та фінансових заходів для припинення хвилі антихристиянського насильства.

Голова Комісії єпископатів європейського співтовариства (COMECE) підписав спеціальний лист солідарності до єпископату Нігерії. Кардинал Жан-Клод Оллеріш нагадав, що послідовники Христа гинуть у цій африканській країні насамперед від рук ісламських бойовиків з угрупування «Боко Харам» та мусульманських пастухів фулані, які таким чином забирають землю у християнських фермерів. Кардинал нагадав про чітку позицію нігерійських єпископів, які однозначно заявили, що насильства, вчинені фулані, не можуть бути зведені до простої боротьби за землю. Бо це чіткі дії джихадистів, які насильством проводять політику «земля або смерть», а це означає, що християни мусять покинути свою землю, інакше їм загрожує смерть.

У своєму листі COMECE нагадує, що християни складають 47% мешканців Нігерії і влада повинна дбати про те, щоб вони могли бути повноцінними громадянами цієї африканської країни. Зараз їх широко дискримінують, обмежуючи доступ до державних посад у державній адміністрації, поліції та збройних силах. Єпископи Європи вказують на особливо складну долю послідовників Христа в тих регіонах Нігерії, де застосовується коранічний закон шаріату. Водночас вони закликають Європейський парламент стежити за ситуацією в країні та чинити тиск на владу Нігерії задля поваги до прав меншин та покарати осіб, винних у тривалих переслідуваннях.