Єпископи Канади: вбивство не є способом позбавлення від болю і страждань
  • Чтв, 30/07/2015 - 00:09

Єпископи канадської провінції Саскачеван звернулися до віруючих із застереженням у зв'язку з можливим схваленням законопроекту про самогубство при лікарському сприянні та про евтаназію, який обговорюється в даний час в парламенті. У спеціальному пастирському посланні прелати висловлюють тривогу, слідом за Єпископською конференцією Канади, яка вже оприлюднила свою заяву в травні. Єпископи підкреслюють трагічні наслідки цього закону для найслабших членів суспільства - старих, смертельно хворих, інвалідів з фізичними та ментальними патологіями, - а також для медичних працівників, які ризикують бути змушеними до дій проти власної совісті.

У тексті послання єпископів Саскачевану звучить стурбованість етичними, моральними і суспільними проблемами, які можуть виникнути після схвалення законопроекту: «Такі евфемізми, як «медичне супроводження смерті», «смерть при допомозі»  або «достойна смерть», націлені лише на те, щоб замаскувати суть евтаназії, тобто не що інше, як навмисне позбавлення життя людини. Самогубство при лікарському сприянні навмисне надає людині відомості і знаряддя для самогубства».

Єпископи нагадують, що деякі хворі відмовляються від медичної допомоги, яку вважають занадто обтяжливою, але введення їм знеболюючих препаратів не є евтаназією, оскільки це робиться з метою полегшити страждання, а не прискорити смерть. У той час як самогубство при лікарському сприянні та евтаназія ставлять перед собою саме цю мету: вбивство. «Знищення життя не є вірною відповіддю на страждання», - стверджують єпископи, вказуючи в якості альтернативи поліпшення паліативного догляду та належну турботу про вмираючих.

Нагадуючи, що Католицька Церква невпинно закликає до визнання священного і недоторканного характеру життя кожної людини, просуваючи культуру життя та її захисту, єпископи просять віруючих «безстрашно реагувати на виклики, кинуті рішенням Верховного суду (йдеться про лютневе рішенні, після якого і почалися обговорення законопроекту ), піднімаючи свій голос на захист життя і гідності людей, особливо найбільш вразливих».

Єпископи просять уряд Канади провести великі консультації, щоб гарантувати максимальні обмеження в застосуванні нового закону і розробити норми, що гарантують дотримання права на відмову з міркувань совісті для медичних працівників, які не можуть вважати вбивство людини способом позбавлення від болю і страждання.

Ще в травні Єпископська конференція Канади запросила міністра юстиції про включення католицької громади в список консультативних органів, з якими уряд має намір радитися в рамках обговорення законопроекту про самогубство при лікарському сприянні.