Єпископи Казахстану видали заяву, підтримуючи нерозривність подружжя і недопуск розлучених до Причастя
  • Срд, 03/01/2018 - 13:01

Троє єпископів з Казахстану в неділю вранці підписали заяву, в якій підтвердили неможливість допускати до св. Причастя католиків, котрі розлучились і вступили в новий цивільний зв’язок, якщо вони живуть у невідповідності з одвічним вченням Церкви.

У заяві, виданій як відповідь на реакції різних єпископських груп щодо «Amoris laetitia» Папи Франциска, йдеться: «Незаконно (non licet) виправдовувати, одобрювати чи легітимізувати прямим чи непрямим шляхом розлучення та неузаконені статеві відносини через сакраментальну дисципліну допуску так званих «розлучених і поновно одружених» до св. Причастя, у цьому випадку це суперечить усій Традиції католицької і апостольської віри».

«Роблячи це публічне визнання перед нашою совістю і перед Богом, Котрий судитиме нас, ми щиро переконані, що несемо служіння милосердя в істині Церкві наших днів та Верховному Понтифіку, Наступнику св. Петра і Вікарію Христа на землі», - сказано у заяві, опублікованій 31 грудня 2017 року.

Заяву підписали: Архиєпископ Томаш Пета з Астани, його помічник єпископ Атанасіус Шнайдер та Архиєпископ Ян Павел Ленга (Архиєпископ-емерит Караганди).

Я інформує CNA, минув майже рік від часу, коли ці троє єпископів видали заклик до молитви в намірі, щоб Папа Франциск підтверджував постійне вчення Церкви щодо нерозривності подружжя.

«Як католицькі єпископи, котрі… повинні захищати єдність віри і загальної дисципліни Церкви та дбати про те, щоб світло істини світило для усіх людей, ми відчуваємо поклик совісті визнати перед обличчям поточного широкого замішання незмінну істину та непорушну сакраментальну дисципліну щодо нерозривності подружжя, як навчає незмінне вчення Вчительського Уряду Церкви», - пишуть єпископи.

«Ми усвідомлюємо відповідальність і наш обов’язок перед вірними, котрі очікують від нас публічного і однозначного визнання істини щодо нерозривності подружжя. З цієї причини ми не можемо мовчати», - зазначили єпископи Казахстану.

Свою заяву єпископи підтвердили в дусі св. Іван Хрестителя, Джона Фішера та Томаса Мора, котрі загинули мученицькою смертю за те, що захищали нерозривність подружжя, а також блаженної Лаури Вікуньї, котра віддала своє життя заради навернення матері, котра жила в конкубінаті.