Єпископи Конго виступили на захист конституції та демократії
  • Чтв, 10/07/2014 - 15:40

Повторна кандидатура Жозефа Кабіли на пост президента, яка порушує усілякі конституційні норми, була б важливою загрозою для демократії і стабілізації в Демократичній Республіці Конго. Таким чином можна підсумувати послання єпископів цієї країни напередодні виборів під назвою «Бережімо нашу державу».

У посланні єпископи нагадують про значний поступ, досягнутий у боротьбі із збройними групами, що діють переважно на заході Конго, та про поступову стабілізацію, коли йдеться про внутрішніх біженців. Однак документ нагадує, що лише "вільні, достовірні та прозорі" вибори можуть забезпечити країні тривалий і стабільний мир. У цьому контексті єпископи піднімають тему конституційної реформи, яка мала б гарантувати теперішньому президентові право брати участь у чергових виборах. Вони закликають політиків рішуче виступити проти таких планів президента Кабіли.

Жозеф Кабіла прийшов до влади у 2001 році після свого батька Лорана-Дезіре. Згодом його ще двічі обирали на цю посаду (у 2006 і 2011 рр.), незважаючи на те, що опозиція і міжнародні спостерігачі інформували про фальсифікації на виборах. Конституція Конго передбачає максимум дві пʼятилітні каденції президента. Найближчі вибори мають відбутися у 2016 році.