Єпископи Куби зустрілися з Папою Франциском
  • Суб, 06/05/2017 - 10:07

Папа Франциск прийняв на аудієнції єпископів Куби, які приїхали в Рим з візитом ad limina. Зустріч з Папою, зазначив монс. Діонісіо Гарсіа Ібаньєс, архієпископ Сантьяго-де-Куба, має величезне значення для цієї країни: на Кубі побували вже три Єпископа Риму, і після кожного з цих візитів там відбувалися важливі зміни. На даний момент Куба очікує змін у відносинах з США, уточнив архієпископ, а також економічних і суспільних змін, невіддільних одне від одного. Однак темпи на Кубі неоднакові, і стрімкі зміни сьогодні торкнулися в основному тільки культури. Це стосується в першу чергу молоді, яка є все більше прихильною до нових засобів комунікації. Це сприяє тому, що світ дізнається про Кубу. Жителі країни очікують політичних нововведень, і перш за все зміни правових структур. У цій області вже зроблено чимало, наприклад, були обмежені терміни мандата для тих, хто представляє органи управління. Для кубинців з'явилася також можливість виїжджати за кордон, а Куба відкрилася для туристів.

Єпископи Куби констатують, що жителі країни релігійні, але їм не вистачає настанови у вірі. На даний момент це здається важкою проблемою. Проте помісна Церква намагається проявляти креативність і бути поруч з народом,  свідкуючи про віру. На Кубі не дуже багато покликань, але цей недолік заповнюють місіонери fidei donum, хоча і їх не вистачає. Вони знаходять теплий прийом у населення, готового слухати і вчитися. Змінилася і ситуація з в'їзними візами: місіонери, які бажають в'їхати в країну, не відчувають проблем з отриманням віз.

Церква отримала право будувати нові храми. На даний момент на Кубі немає парафіяльних церков зі своїми власними пастирськими структурами.